×

Staničić: Treba zadržati pozitivne turističke trendove

Novi direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je ovu turističku godinu izrazito dobrom, poručivši da je sada neophodno zadržati pozitivne trendove, pogotovo što turizam u idućim godinama očekuje puno izazova.
Hrvatska turistička zajednica
Hrvatska turistička zajednica
Foto: htz.hr

Najavljujući da uskoro kreću s pripremama godišnjeg programa rada HTZ-a za 2018., kao i zajedno s Ministarstvom turizma u pripremu zakonskog okvira daljnjeg djelovanja sustava turističkih zajednica, a time i Glavnog ureda HTZ-a, Staničić ističe da mu je čast što mu je ukazano povjerenje da vodi, kako kaže, jednu od najvažnijih institucija za turizam i Hrvatsku u cjelini.

Hrvatska je već sada na mnogim tržištima među top tri najpopularnije destinacije, struktura turista sve je raznovrsnija, a turistička sezona dulja. Iz godine u godinu sve se više ulaže u kvalitetu i razvoj turističkog proizvoda, čime Hrvatska postupno postaje destinacija 'must see'

Staničić je optimističan glede budućnosti te da bi volio da se u idućih četiri do pet godina sadašnji udjel turizma u BDP-u od 20 posto lagano smanjuje, ali ne da turizam slabi nego da ojača cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Jačanje nacionalnog turističkog brendaJedan od prvih zadataka bit će mu obilazak terena, gdje će razgovarati o daljnjoj provedbi strateškog marketing plana, novitetima kod udruženog oglašavanja, financiranja manifestacija i velikih projekata od strateške važnosti za promociju zemlje, kao i o pripremama za zakonske novosti.

Zadovoljan je, kaže, što će moći aktivno sudjelovati u tim procesima, vjerujući da će i njegove ideje i prijedlozi doći do izražaja i biti primjenjivi, a važnim drži i suradnju s Ministarstvom turizma, koje kao regulatorno tijelo predstavlja važan segment djelovanja cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora, pa tako i HTZ-a.

Glavni ured HTZ-a u budućnosti vidi kao nacionalnu turističku promotivnu agenciju koja njeguje, osmišljava i provodi sve ključne aktivnosti vezane uz jačanje nacionalnog turističkog brenda zemlje, ali i kao mjesto podrške za sve kvalitetne ideje i projekte, smatrajući da snažan i kvalitetan brend ovisi o sinergiji svih koji sudjeluju u njegovom i kreiranju turističke ponude i njene promocije.

"Pozitivni rezultati marketinških kampanja i ostalih promotivnih aktivnosti su vidljivi i mjerljivi, što potvrđuju i provedena istraživanja, te se Hrvatska definitivno može smatrati vrlo konkurentnom destinacijom. Snaga našeg brenda i njegovo razumijevanje u posljednjih je nekoliko godina poraslo, i Hrvatska turiste danas ne asocira samo na sunce i more već i na niz drugih sadržaja koje nudi", smatra Staničić.

'Croatia, full of life' koristit će se još neko vrijeme

Za aktualni slogan i komunikacijski koncept hrvatskog turizma "Croatia, full of life" smatra da se može koristiti još neko vrijeme, kako bi dobili što mjerljivije rezultate temeljem kojih će i daljnje odluke moći biti preciznije.

"Taj koncept i slogan u primjeni je nepune dvije godine, a trenutno dostupne informacije govore da je dao dobre rezultate. Na nama je da sve pratimo i u realnom vremenu eventualno donesemo određene korekcije, pri čemu u obzir treba uzeti i činjenicu da se Hrvatska promovira na velikom broju tržišta i HTZ-a kroz istraživanja mjeri i prati na kojim su tržištima naše poruke dobro prihvaćene, a na kojima ćemo možda morati uložiti dodatne napore", kaže Staničić.

"Ključ svega je jačanje znanja o promociji, brendiranju, marketingu i PR-u, kao i kreiranje novih sadržaja u destinaciji koji će biti motiv novih turističkih dolazaka. Tu Glavni ured vidim kao instituciju koja u svakom trenutku, s obzirom na sve bržu promjenu trendova ponude i potražnje, može ažurno i učinkovito prilagođavati promotivne aktivnosti tržištima", kaže Staničić dodajući da samo uz profesionalni, učinkovit  i proaktivan sustav TZ-a i predstavništava HTZ-a u svijetu možemo zadržati pozitivne trendove.