×

Što nas čeka na domaćoj gourmet sceni

Dodjela godišnjih Gault&Millau trofeja, kulinarskih Oscara najboljim hrvatskim chefovima u ožujku, prilikom izlaska Gault&Millau Croatia 2019 drugog izdanja za Hrvatsku, svjetskog prestižnog gastronomskog vodiča.
Gault&Millau gala večera 2018
Gault&Millau gala večera 2018

Hrvatska se u posljednje vrijeme sve više profilira kao vrhunska wine&gourmet destinacija. Proteklu godinu pamtit ćemo i po izlasku Gault&Millau Croatia 2018, prvog tiskanog izdanja za Hrvatsku prestižnog svjetskog gastronomskog vodiča koji Hrvatsku svrstava uz bok velikih gastronomskih sila. Bila je to prekretnica na domaćoj gastronomskoj sceni koja je prvi put dobila relevantan vodič s kvalitetnim i objektivnim recenzijama restorana, bistroa, konoba i ostalih ugostiteljskih objekata.

U ožujku 2019 izlazi Gault&Millau 2019 s još većim brojem ocijenjenih restorana, sa selekcijom najboljih hrvatskih vina, a novost je i selekcija vodećih hotela. Vodič će biti predstavljen u ožujku, na gala večeri u Hotelu Esplanade, na kojoj će se održati i dodjela Gault&Millau trofeja, kulinarskih Oscara koje chefovi očekuju s velikim nestrpljenjem.

 Gault&Millau 2019

Vodič Gault&Millau autoritet je u svijetu gastronomije, pa se godišnji Gault&Millau trofeji smatraju među najprestižnijim kulinarskim nagradama. Stoga ne čudi da je prvi hrvatski Gault&Millau gala event bio najveći skup domaćih chefova u 2018. Chef Vjeko Bašić, iz Konobe Boba u Murteru proglašen je prvim hrvatskim chefom godine. Ani Grgić, chefu Hotela Esplanade, pripao je trofej velikog chefa sutrašnjice, Branimir Tomašić, iz Male Hiše u Mačkovcu, nagrađen je trofejem za chefa tradicijske kuhinje, dok su Deni Srdoč, chef restorana Draga di Lovrana i Duje Kanajet, tadašnji chef splitskog Artičoka, nagrađeni trofejem za mlade talente.

Gault&Millau, koji je danas prisutan u 26 zemalja, jedinstven je i po tome što otkriva nove talente na modernoj gastronomskoj sceni, koja se mijenja velikom brzinom. Moto vodiča, koji restoranima dodjeljuje toke, je „Luksuz je u kvaliteti - a ne u cijeni“, a njegova vrijednost i velika snaga su nezavisnost i međunarodno umrežavanje. Stručni i anonimni Gault&Millau inspektori rade u cijelome svijetu po istim metodologijama i kriterijima, a tako je i u Hrvatskoj, ističe Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia.

Korisnicima mobilnih telefona dostupna je i mobilna aplikacija koja prikazuje ocjene i detaljne opise restorana u zemljama koje su dio Gault&Millau. Aplikacija pronalazi restorane, bistroe, slastičarnice, wine barove koji su u blizini, a značaj i kvalitetu prepoznalo je i 500 000 globalnih korisnika aplikacije.