×

U 2018. očekuju se novi rekordi dolazaka turista i razvoj kontinentalnog turizma

Hrvatski turizam u 2018. očekuje oko 20 milijuna dolazaka turista, investicije u vrijednosti više od 950 milijuna eura, razvoj kontinentalnog turizma i izmjene turističkih zakona, a jedan od najvećih izazova bit će pronalazak radne snage jer se najavljuje zapošljavanje 15 tisuća novih radnika.
Ministarstvo turizma
Ministarstvo turizma
Foto: mint.hr

"U 2018. u turizmu očekujemo porast i fizičkog i financijskog prometa od oko 5 posto, što su konzervativna očekivanja jer se dosta toga novog priprema za jačanje prometa u pred i posezoni iduće godine, uključujući i snažniju suradnju s touroperatorima i avio prijevoznicima, koji planiraju više programa i letova u proljetnim i jesensko-zimskim mjesecima prema Hrvatskoj iz svijeta", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

U turizmu u 2018. mogli bi se dosegnuti novi rekordi, oko 20 milijuna dolazaka turista, oko 110 milijuna noćenja i više od 12 milijardi eura prihoda ukupno od stranih i domaćih turista, čime bi se, po ocjeni Cappellija, još više približili zacrtanom cilju iz turističke strategije o ostvarivanje 14 do 15 milijardi eura prihoda do 2020. Očekuju se i snažniji razvoj turizma na kontinentu, a popularne regije za 2018. nameću se Slavonija i Lika.

Investicije u 2018. godini i pozicioniranje na globalnom tržištuU 2018. bi investicije mogle premašiti i više od 950 milijuna, a možda i milijardu eura, ako se ostvare najave o početku realizacije projekata zdravstvenog turizma. Kao i do sada, najviše će investirati hotelijerske kompanije u hotele, pripadajuće sadržaje, usluge i radnu snagu, ali i u kampove u svom vlasništvu te infrastrukturu, zbog čega hotelijeri traže bolje zakonske i porezne uvjete poslovanja, uključujući i stalno traženje smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo te raznih parafiskalnih nameta, jer se, unatoč ulaganjima i otvaranjima novih hotela, udjel hotela u ukupnim smještajnim komercijalnim kapacitetima u turizmu još uvijek nije povećao na željenih 18 do 20 posto.

"Promotivne i marketinške aktivnosti HTZ-a u 2018. ići će najviše u smjeru još boljeg pozicioniranja i brendiranja turističke Hrvatske na globalnom tržištu, gdje je Hrvatska u 2017. već označena jednom od najpopularnijih rastućih destinacija s respektabilnim dvoznamenkastim porastima dolazaka i noćenja turista", ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Staničić najavljuje i jačanje prisutnosti na azijskom i američkom tržištu s otvaranjem ispostave u Los Angelesu, uz već postojeće predstavništvo u New Yorku, te predstavništava u Šangaju i Seoulu, kao i ispostave HTZ-a u Rimu, uz već postojeće predstavništvo u Milanu. Time će se broj predstavništava i ispostava HTZ-a u svijetu povećati na ukupno 20.

Jedan od većih izazova za turizam u 2018. bit će i pronalazak radne snage, a prema procjenama trebat će oko 15 tisuća novih radnika u odnosu na njih oko 150 tisuća koliko je radilo u turizmu u 2017., što neki poslodavci nastoje riješiti aktivnijom potragom za kadrovima tijekom cijele godine. Također se dobilo i više dozvola za uvoz radne snage za turizam, što je, po ocjeni ministra Cappellija, dobra i važna, ali rezervna mjera, koja će se aktivirati u slučaju nemogućnosti pronalaska dovoljno radnika.

U 2018. se očekuje izrada prijedloga tri turistička zakona - o turističkim zajednicama, turističkoj članarini i boravišnoj pristojbi - koji bi trebali unijeti dosta novosti u sustavu turističkih zajednica.