×

U Hrvatskoj ostvareno rekordnih 100 milijuna noćenja

Dugo najavljivani i iščekivani rekord od 100 milijuna noćenja zabilježen je po prvi puta u hrvatskoj povijesti, putem sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.
Ministarstvo turizma
Ministarstvo turizma
Foto: mint.hr

Povodom dostizanja rekordne brojke, ministar turizma Gari Cappelli je naglasio kako je ovo još jedna potvrda da je Hrvatska uistinu prepoznata turistička destinacija. Dodaje kako je to rezultat rada i suradnje svih dionika u turizmu. 

„Ovaj rezultat ujedno je potvrda da se turizam u Hrvatskoj ne događa, već da se uz kvalitetno planiranje, marketinške aktivnosti i organizirani rad tijekom svih dvanaest mjeseci mogu napraviti veliki iskoraci. Hrvatska jest i može biti puno više od ljetne destinacije, a za to imamo potvrdu u velikom broju novih i kvalitetnih ponuda te odličnim rezultatima u pred i posezoni“

Posjetivši Istarsku županiju koja zauzima značajno mjesto na gastronomskoj karti Hrvatske, ministar turizma Cappelli podsjetio je kako razvoj turizma u Hrvatskoj počiva na razvoju selektivnih grana turizma kao što su zdravstveni, poslovni, sportski, nautički, ruralni, a do izražaja sve više dolazi i gastro turizam koji je posljednjih godina jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja i to posebice izvan ljetnih mjeseci.

Ulaganje u turističku zonu Monte MuliniTijekom posjeta Istarskoj županiji, ministar je obišao i gradilište hotela Park hotelske grupacije Maistra te ACI marinu u Rovinju koja se trenutno nalazi pod kompletnom rekonstrukcijom. Cilj ovih investicija jest postići sklad ekskluzivnih komplementarnih usluga objekata smještenih u atraktivnom prostoru turističke zone Monte Mulini. Radi se o investiciji vrijednoj gotovo 600 milijuna kuna koja će, prema riječima ministra, obogatiti rovinjsku i istarsku ponudu, povećati broj radnih mjesta, prihode s inozemnog tržišta te prihode i zaposlenost kod dobavljača hrvatskih proizvoda i usluga. Luksuzno hotelsko zdanje spadat će u kategoriju 5+ zvjezdica te će imati 209 smještajnih jedinica od čega 16 suiteova sa spektakularnim pogledom na more i Rovinj.

Iskorak nautičkog turizma u RovinjuU istom kompleksu nalazi se i ACI marina Rovinj koja trenutno prolazi kompletnu rekonstrukciju u kopnenom i u morskom dijelu. Projekt je vrijedan 160 milijuna kuna te će po završetku radova predstaviti značajan iskorak u standardima nautičkog turizma u Hrvatskoj. U morskom dijelu rekonstrukcija predviđa podjelu akvatorija u dva „bazena“ od kojih će jedan bazen djelomično tijekom ljetnog perioda biti korišten za charter i tranzitna plovila manjih dimenzija. Nova marina će imati kapacitet 196 veza na koje će moći primiti brodove prosječne dužine 17 metara. Na godišnji vez moći će se primiti i jahte do 35 metara dužine, a u tranzitu i veća plovila za koja će biti osigurano desetak vezova.