×

U Parizu otvoren najveći europski kongresni centar

S novim najvećim kongresnim centrom u Europi, koji se prostire na 72.000 četvornih metara i kapacitetom do 35.000 sudionika u samom centru grada, Pariz se potvrđuje kao svjetska top destinacija sa suvremenim, po mjeri napravljenim prostorima za međunarodne konferencije velikih razmjera.
Expo Porte de Versailles
Expo Porte de Versailles

U sklopu pariškog izložbenog kompleksa Expo Porte de Versailles, obnovljeni i prošireni kongresni centar sada je ujedno i najveći u Europi. Pariški Expo Porte de Versailles već ima međunarodnu reputaciju kao jedinstveno mjesto za organizaciju svih vrsta događanja, od sajmova, plenarnih sastanaka i konvencija do večera i koktel primanja.

Stotine stručnjaka iz kongresne i event industrije prisustvovali su otvorenju centra u koji je uloženo 180 milijuna eura, a projekt obnove i uređenja kongresnog centra trajao je dvije godine. Time je ujedno završena i prva od ukupno tri faze obnove Expo Porte de Versailles. Radi se 10-godišnjem projektu poduzeća Viparis, podružnice koja je u zajedničkom vlasništvu Unibail-Rodamcoa i gospodarske i industrijske komore administrativne jedinice Paris Ile-de-France, a prva faza obnove kongresnog centra započela je u svibnju 2015. godine.

“Za poslovni turizam ovaj projekt je od iznimne važnosti, a novi kongresni centar će donijeti 1,2 milijarde eura prihoda, te će postati predvodnik kongresnog turizma u Parizu”, naglasio je zamjenik gradonačelnika Pariza za turizam Jean-Francois Martins.

Cijeli projekt vrijedan je 500 milijuna eura i sastoji se od tri faze obnove kompleksa, a druga faza projekta obuhvaća izgradnju dva nova hotela unutar poslovnog kompleksa. Nakon završetka druge faze, pariški Expo Porte de Versailles imat će dva jedinstvena i unikatna hotela – hotel Mama Shelter sa 205 soba i hotel Novotel koji će nuditi 245 smještajnih jedinica. Ovaj ambiciozni i izuzetno zahtjevan desetogodišnji projekt zasniva se na vodećim međunarodnim standardima te predstavlja model suvremenog poslovnog centra u skladu s održivim razvojem, ali i vrlo živopisan urbani prostor.

Expo Porte de Versailles

„Naša ambicija je da Pariz Expo bude novi dio grada i vodeća kongresna lokacija u Europi. Sada možemo biti domaćini najvećim konferencijama, što Parizu osigurava značajnu ekonomsku prednost”, ističe Christophe Cuvillier, direktor Unibail-Rodamco. Najveći kongresni centar u Europi, pariški kongresni centar, namjerava ugostiti 75 skupova u dvije godine.

Udaljen samo 15 minuta od Eiffelovog tornja, kongresni centar pruža novi prostor suvremenim velikim međunarodnim skupovima. Prostire se na četiri odvojena nivoa, a plenarna dvorana može primiti do 5.200 sudionika te je opremljena tračničkim pregradama. To znači da dvorana, koja je povezana sa 44.000 četvornih metara izložbenog prostora, može biti konfigurirana točno prema specifikacijama organizatora događanja.

Pored mogućnosti održavanja velikih skupova, kompleks pruža sudionicima i dodatno iskustvo zahvaljujući prekrasnim vrtovima, terasama i posebno prilagođenom prostoru za organiziranje evenata na krovu kongresnog centra. Prostor na vrhu objekta, u obliku velike drvene terase, može primiti do 1.000 sudionika nudeći im prekrasan panoramski pogled na Pariz.

U posljednjem izvješću ICCA-e (International Congress and Convention Association), Pariz spada u vodeće svjetske gradove za međunarodne skupove, a novi kongresni centar – smješten u samom središtu grada – omogućit će gradu da se zadrži pri vrhu najboljih svjetskih destinacija za kongresni turizam.