×

Vlada prihvatila izmjene dva turistička zakona

Na održanoj sjednici Vlade prihvaćene su izmjene dva turistička zakona - o ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu, kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektorat.
Sjednica Vlade
Sjednica Vlade

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene dva turistička zakona - o ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu, kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektorat. "S obzirom da od 1. travnja 2019. Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, kao i poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija i Carinske uprave te poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, vrši se usklađivanje dva turistička zakona s odredbama zakona o državnom inspektoratu", objasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

Predložene izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Vlada je uputila u hitnu saborsku proceduru.

Vlada se suglasila i da se u Saboru prilikom glasovanja o predloženim izmjenama Zakona o privatizaciji Ine prihvate četiri amandmana koje se na Zakon o privatizaciji Ine podnijeli HDZ-ov zastupnik Branko Bačić te Klub HDZ-a.

Tim se amandmanima uvodi obveza predstavnicima države u Upravi Ine na čuvanje poslovne tajne koju saznaju na sjenicama Uprave. To se radi radi usklađenja predloženog zakona o privatizaciji Ine sa Zakonom o trgovačkim društvima, objašnjava ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Amandmanima se produžuje i rok - s osam na 15 dana - u kojem ministar zadužen za energetiku može podnijeti tužbu trgovačkom sudu protiv odluka Uprave Ine koje ozbiljno ugrožavaju, odnosno dovode u pitanje sigurnost opskrbe energijom i sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom.