×

Biograd na Moru - Atrakcije

Dalmacija/Zadar-Šibenik

Biograd na Moru smješten je u Pašmanskom zaljevu, 30 km južno od Zadra s lijepim plažama, borovim šumama i sunčanim uvalama.

Biograd je relativno mali grad, ali apsolutno bogat poviješću iz koje zrcale kršćanske sakralne građevine, Župna crkva Sv. Stošije (1761), ranoromanička crkva Sv. Ante (XIII. st.), crkva Sv. Roka (XVI. st.). Od drevnih biogradskih zdanja samo je bazilika Sv. Ivana (XI. st.) preživjela mletčko rušenje Biograda u godini 1125., ali zato na obližnjem otoku Pašmanu još stoji 800 godina star benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana (1125. god.) i franjevački samostan Sv. Dujma iz XVI. st.

Jezgra antičkog naselja nalazi se na malom poluotoku. Do kraja 19. stoljeća, grad je imao bedeme s kružnim kulama. Ostaci katedrale, bazilike s tri zvonika, uništeni su, a ostaci samostana Sv. Ivana, također bazilike s tri zvonika, pronađeni su i konzervirani. Crkva Sv. Tome očuvana je samo u dijelovima. Izvan antičkog naselja, pronađena je ruševina manje crkve sa svodom a u blizini rani hrvatski grobovi. Župna crkva Sv. Anastazije, sagrađena je 1761. s baroknim oltarima, od kojih je jedan od pozlaćenog drveta.

Izvan antičkog naselja također su male crkve Sv. Roka i Sv. Antonija (1850). U širem području nalaze se pretpovijesna nalazišta i ostaci antičkog akvadukta. Gradski muzej čuva arheološku kolekciju s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, kao i brodski teret s kraja 16. stoljeća.

Susjedstvo nacionalnih parkova na Moru (Kornatsko otočje), planini (Velebitska Paklenica), rijeci (Slapovi Krke) i na jezerima (Plitvice), parkovi prirode (dugootočna Telaščica) i Vransko jezero prebogato slatkovodnom ribom, rubove kojega naseljavaju ptice močvarice, te mnoštvo otoka i otočića u prelijepom Pašmanskom kanalu, biogradskim gostima pruža mogućnost izleta u prostore koji se ubrajaju u najljepše krajeve Hrvatske. Zanimljiv uvid u bogatu hrvatsku kulturnu baštinu pružit će vam obližnji povijesni gradovi Zadar, Šibenik i Nin.

 

biograd.info