×

Bjelovar - BOK fest!

Središnja Hrvatska

O Bjelovaru se najčešće piše i govori kao o jednom od najmlađih gradova u Hrvatskoj. Međutim ta činjenica ne umanjuje njegov značaj, posebice ako se njegov razvoj sagledava u međuzavisnosti s burnim gospodarskim, društvenim i kulturnim razvojem Hrvatske.

Bjelovarski odjeci kazališta ili u skraćenoj i omiljenoj verziji – BOK-fest, kazališni je festival koji se održava u gradu Bjelovaru i traje dva tjedna. Tijekom dva tjedna trajanja festivala grad posjete mnogobrojni umjetnici i ožive cijeli kraljevski grad. U ta se dva tjedna prikazuju najkvalitetnije kazališne predstave u Hrvatskoj uz gostovanje uvijek zanimljivih umjetnika i iz drugih zemalja. Uz to, jedan je od rijetkih festival u Hrvatskoj koji objedinjuje kazališne predstave za djecu i za odrasle. Utemeljitelj festivala je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca, Bjelovarčanin Goran Navojec.

Prvi Bjelovarski odjeci kazališta održani su 2003. godine, kada je izvedeno desetak predstava iz repertoara zagrebačkih kazališta Gavelle, Kerempuha, Komedije, Kazališta lutaka te splitskog HNK-a.

Za vrijeme trajanja festivala cijeli grad pretvara se u pozornicu – predstave su igrane čak i u staroj tvornici Koestlin. Strojevi u njoj su već spomenici kulture! Predstave su se igrale u parku, staroj Severin tvornici, u dvorištu gradske uprave, u svim sportskim dvoranama u gradu, kao i u kinu. Misao vodilja tada kao i danas je da se od cijelog grada napravi kazalište.

bokfestival.com