×

Bjelovar - Turistička ponuda

Središnja Hrvatska

O Bjelovaru se najčešće piše i govori kao o jednom od najmlađih gradova u Hrvatskoj. Međutim ta činjenica ne umanjuje njegov značaj, posebice ako se njegov razvoj sagledava u međuzavisnosti s burnim gospodarskim, društvenim i kulturnim razvojem Hrvatske.

Kada vas put nanese u Bjelovar ili odlučite doći i posjetiti jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, njegov pitomi krajolik i dobre ljude, moći ćete se smjestiti u hotelu "Central" u središtu grada. Jedno je sigurno: u Bjelovaru nikako nećete ostati gladni. Različiti restorani nude vam odlične i poznate specijalitete od mesa, ribe i divljači, a moći ćete uživati u ugođaju i okusima domaće kuhinje. Mnogobrojni kafići ugostit će vas najrazličitijom ponudom pića i napitaka i pružiti vam ugodne trenutke druženja u dobrom društvu do kasnih večernjih sati.

Odvezete li se automobilom ili biciklom lokalnim prometnicama izvan grada Bjelovara u njegovu okolicu, možete posjetiti planinarski dom "Kamenitovac", koji se nalazi na Bilogori, na nadmorskoj visini od 242 m i s kojeg vam se pruža pogled na grad Bjelovar, ali i na širu okolicu i gorje sjeverozapadne Hrvatske. Ako ste šetač ili planinar, tu ćete se moći okrijepiti, dobro pojesti, a prema želji i potrebi i prenoćiti.

Kada dođete u Bjelovar, moći ćete posjetiti neki od ribnjaka, a bjelovarski kraj je oduvijek poznat kao raj za domaće i inozemne lovce, jer obiluje raznom, a posebice visokom divljači.

Bjelovar tijekom cijele godine obiluje sportskim i kulturno zabavnim događanjima, a često je domaćin priredbama kao što su "Crni mačak", hrvatski izbor najboljih rock ostvarenja, "BOK - fest", kazališni susreti, plesna natjecanja i sl.

U lipnju se u Bjelovaru održava višednevna, tradicionalna, kulturno zabavna i turistička manifestacija "TEREZIJANA", koju čine sportska natjecanja u biciklizmu i streličarstvu, neobični rekordi i modne revije, razni koncerti i scenski prikaz dolaska carice u Bjelovar.

Svatko onaj koji imalo poznaje Bjelovar i njegovu okolicu, zna daje on vodeći poljoprivredni i stočarski kraj u Hrvatskoj. S tim u vezi u Bjelovaru, uz više stoljetnu tradiciju, postoji gospodarska priredba "Bjelovarski sajam".
Ona okuplja najveće proizvođače sjemenja, uzgajivače stoke i oizvođače poljoprivredne mehanizacije u Europi. Više desetaka tisuća posjetitelja posjeti ga svake godine, pa je zasluženo i poznat kao najveći poljoprivredni sajam u regiji ovog dijela Europe.

O povijesti grada Bjelovara najbolje ćete saznati posjetite li Gradski muzej Bjelovar koji od 1949. godine, kada je osnovan, pa do danas ima četrdeset tisuća pohranjenih artefakata koji kroz stalni arheološki, etnografski i kulturno-povijesni postav te recentne likovne i tematske izložbe u dva izložbena prostora, povezuju velika vremenska razdoblja od prapovijesti do danas.

Boravak u gradu Bjelovaru, u parku njegova najužeg središta na Trgu E. Kvaternika, sigurno će vam ostati u sjećanju, jer to je već drugu godinu za redom najljepši trg kontinentalne Hrvatske, dok je grad Bjelovar proglašen trećim najljepšim gradom kontinentalne Hrvatske. Dobro došli!

bjelovar.hr