×

Brač - Flora i fauna

Dalmacija/Split

Otok Brač spada u skupinu srednjodalmatinskih otoka, a najveći je medu dalmatinskim otocima. U njegovoj neposrednoj blizini na kopnu je najveći grad na istočnoj jadranskoj obali, Split.

Biljni pokrov povezan je sa klimom. U vegetaciji dominira hrast česmina (quercus ilex), autohtoni alepski bor i bilobor (Pinus halepensis) koji rastu do 300 metara nadmorske visine, te crni bor (pinus niger, var. Dalmatica) do 400 m.

Na otoku živi, na njemu zimuje ili ljetuju, ili na njega slijeće u prolazu, više od 130 vrsta ptica. Od domaćih životinja koza je od prapovijesti zaštitni znak otoka, kao i ovca.

Od sisavaca koji žive u prirodi svojevrsni zaštitni znak Brača je puh (glis glis), sličan velikom mišu, ali sa lijepih krznenim repom. Među zmijama poznat je pepeljasti poskok (vipera ammodytes) s roščićem na nosu i sa dva otrovna zuba, prepoznatljiv i po neprekinutoj tamnoj šari na leđima. Napada samo rijetko, kada se osjeti ugrožen.

Od domaćih životinja došljak će prvo zapaziti koze koje su već postale legendarne životinje otoka Brača, po kojima je još u antičko doba bio hvaljen. Zatim ovce, od čijeg se mlijeka u mjestima u unutrašnjosti otoka pravi poznati brački sir. Po otočkim putima i stazama često se sreće konj. Ugodno iznenađenje pruža susret s poludivljim Konji na ispaši
konjima na visoravnima istočnog dijela otoka, koji žive slobodno kao i na Divljem zapadu. Još češći od konja su na otoku mazga i mula, križanci konja i magarice, odnosno magarca i kobile.

bracinfo.com