×

Brač - Ostala naselja

Dalmacija/Split

Otok Brač spada u skupinu srednjodalmatinskih otoka, a najveći je medu dalmatinskim otocima. U njegovoj neposrednoj blizini na kopnu je najveći grad na istočnoj jadranskoj obali, Split.

Postira su maleno mjesto smješteno na sjevernoj strani otoka Brača, između Splitske i Pučišća. Među kamenim kućama nekadašnjih bračkih veleposjednika u luci, ističe se kaštel Lazarić, renesansnog zabata, proviđen humanističkim citatima religioznog sadržaja. U Postirima se rodio veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor (1876. – 1949.).

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja građena je sredinom XVI. St., barokizirana s masivnom apsidom proviđenom puškarnicama, a preoblikovana 1873. godine. Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Postirsko ljeto obuhvaća i svetkovine sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe (24. lipnja), Gospe Karmelske (16. srpnja) i Velike Gospe (15. kolovoza).

Pučišća su naselje i luka na sjevernoj obali otoka Brača. Mjesto je poznato po kamenoklesarskoj tradiciji, a kamen iz obližnjih kamenoloma ugrađen je u zdanje Bijele kuće u Washingtonu. Duboka uvala u kojoj su se smjestila Pučišća račva se u dvije manje: Pučiški dolac i Stipanska luka. Veliki kamenolom Veselje, koji se načazi sjeveroistočno od Pučišća bio je tijekom cijele povijesti Pučišća najvažniji izvor prihoda mjesta. Kontinuitet kamenoklesarske tradicije osigurava danas izvrsno organizirana Kamenoklesarska škola. U Pučišćima je za vrijeme srednjeg vijeka sagrađeno čak 13 kula. Stoga su Pučišća nazivali i ‘Luka kula’, od kojih su najvrijednije spomenuta Žuvetićeva, Akvilina i kaštel obitelji Dešković.

Sumartin je slikovito mjesto smješteno u jednoj od uvala jugoistočne strane otoka Brača. Danas Sumartin, sa 618 stanovnika, zbog svoje trajektne luke, uz Supetar i Bol predstavlja vrata otoka Brača. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam.

Sutivan je mala otočka općina smještena na sjeverozapadnom bračkom primorju, upravo sučelice Splitu. Od Splita je udaljen 13 kilometara s kojim ima neprekinute veze sve od njegova nastanka. Danas je Sutivan malo pitomo mjesto mediteranskog ugođaja s lijepim pošumljenim plažama i šetnicom koja se proteže od Lučice do uvala Likve, Prbuje, Stinive, Stipanske, Male Tihe i Vičje luke. Svake se godine u srpnju u Sutivanu održava svjetski poznati Festival ekstremnih sportova, ‘Vanka regule’, turniri u nogometu i boćanju. Posebna valja naglasiti Park prirode Sutivan, izvanredno izletište i mjesto pogodno za odmor i zabavu mladih i onih starijih.

bracinfo.com