×

Brijuni - Ugostiteljska ponuda

Istra

Otočje Brijuni uz jugozapadnu obalu Istre, jedan su od naših najljepših nacionalnih parkova. Oduvijek su bili sinonim za elitni turizam, a tradicija poslovnih putavanja duga je preko 100 godina.

Ugostiteljska ponuda na Brijunima od početka devetnaestog stoljeća pa sve do današnjih dana plijeni pažnju. Asocira na bogatu trpezu i kvalitetnu poslugu na opuštenost i sklad uz dozu mističnosti i želje da se zaviri u svijet mondenog odmarališta.

Utemeljitelj procvata brijunskog otočja i turizma na njemu bio je Paul Kupelwieser. U hotelima su odsjedali pripadnici europskog jet-seta gosteći se u ugodnoj raskošnosti restorana i velebnih terasa smještenih uz samu morsku obalu, uživajući u gastronomskom umijeću ponajboljih kulinarskih majstora.

Sredinom prošlog stoljeća kad se nad hotelima slegnula prašina prolaznosti i ratnih razaranja Josip Broz im je odlučio vratiti staro blještavilo i glamur. Gastronomski i enološki znalci osmislili su delicije primjerenije novijem dobu i probranom ukusu svijetske elite koja je posjećivala Brijune.

Danas, na početku novog tisućljeća ugostiteljska ponuda na Brijunima teži novim trendovima u uživanju hrane i pića, a prostori na kojima se pripremaju i poslužuju jela poveznica su sa bogatom prošlošću. Iako su se kulinarska umjeća te kultura hrane i pića mjenjali kroz povjest i danas u nekim odabranim prilikama, ponekim jelom pripremljenim po recepturi iz bogate Brijunske povjesti probudimo maštu posjetitelja.

brijuni.hr