×

Đakovo - Manifestacije

Slavonija

U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo, sa 30 000 stanovnika 19 grad po veličini u Republici Hrvatskoj, a drugi u Osječko-baranjskoj županiji.

Dolaskom u Đakovo kroz cijelu godinu možete uživati u različitim kulturno-turističkim manifestacijama. Svaki period godine ima svoju manifestaciju, svaka manifestacija ima svoje sudionike i izvođače, a sve njih rado posjećuju brojni posjetitelji i građani.

Đakovački vezovi su osnovani 1967. godine povodom međunarodne godine turizma. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj. Na tisuće narodnih nošnji izvučenih iz škrinje zaborava, na tisuće sudionika iz Slavonije i Baranje, cijele Hrvatske, Europe, ali i svijeta donose nam pjesme, plesove i običaje svojih zavičaja već niz desetljeća u Đakovo.

Skupi se u Đakovu svake godine početkom srpnja mnoštvo ljudi sa svih krajeva svijeta, a tih dana broj žitelja u gradu se udvostruči. Tjedan dana cijeli grad živi u tom duhu jer se održavaju nadaleko poznati Đakovački vezovi. Đakovačke ulice i trgovi, postaju pretijesni za primiti ovako veliko mnoštvo, pa se dio programa seli u prostrani, hladovinom stoljetnih krošnji prekriveni i amfiteatralnom pozornicom obogaćeni Strossmayerov park. Sa ponosom treba istaknuti da je ova turističko kulturna manifestacija objedinila tri tradicije ovoga kraja; folklora, gastronomije i uzgoja konja.

Početkom veljače kada zimska hladnoća okuje naše gradove i sela na ulicama našega grada pojavljuju se bušari. To znači da je vrijeme poklada i karnevala, te da uskoro dolazi korizma, vrijeme žalosti, odricanja i pokore. Potaknuti ovom tradicijom 1994. godine u Đakovu je osnovan karneval koji danas nosi ime Đakovački bušari. Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova.

Dva puta godišnje okupe se slavonski kulinari u Đakovu donoseći svoje proizvode na izlaganje i ocjenjivanje. Program nosi ime Gastro fest. Osnovni cilj Gastro festa je promoviranje bogate gastronomske ponude Slavonije i Baranje. U okviru Đakovačkih vezova održava se ljetni Gastro fest. U nekoliko dana izredaju se najbolji kuhari jela iz kotlića, a najbolji proizvođači slavonskog kulina imaju jedan dan posvećen kulinu. U vrijeme održavanja Đakovačkih bušara organizira se pokladni Gastro fest sa izložbom kobasice i slanine.

Oko Sv. Kate (krajem studenoga) svake godine od 1998. u Hrvatskom domu u Đakovu održava se Smotra starogradskih plesova i pjesama Hrvatske. Ovo je priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima.

tz-djakovo.hr