×

Đakovo - Znamenitosti

Slavonija

U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo, sa 30 000 stanovnika 19 grad po veličini u Republici Hrvatskoj, a drugi u Osječko-baranjskoj županiji.

Đakovo turistima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, u tolikoj mjeri da ih u jednom danu mogu samo razgledati, a ako ih žele bolje upoznati, moraju u gradu ostati duže. Unutar stare jezgre grada nalaze se brojni sakralni objekti koji se stapaju u prostor i čine sa brojnim drugim kulturno povijesnim spomenicima ovaj grad prepoznatljivim i jedinstvenim. Izletnicima, ribičima i lovcima, jezera i šume Đakovštine pružaju užitak u nedirnutoj prirodi.

Katedrala sv. Petra - prema riječima pape Ivana XXIII. đakovačka je katedrala "najljepša crkva između Vencije i Carigrada", a njezina izgradnja počinje 1866. godine.

Biskupski dom, zapravo dvorac je izgrađen u 18. st. u kasnobaroknom stilu. U njemu su i danas smješteni uredi Đakovačke i Srijemske biskupije.

Bogoslovno sjemenište - u ovoj zgradi osnovana je najstarija visoko školska ustanova u Slavoniji i Baranji. Krasi ju kapela s korom izgrađena u hambarskom stilu s drvenim stropom.

Crkva Svih svetih - pretpostavlja se da je sagrađena u 14. st. kada se spominje župna crkva Sv. Lovre. U vrijeme vladavine Turaka je bila pretvorena u džamiju. Obnovljena je u orijentalnom stilu.

Ergela lipicanaca - plemeniti četveronožni aristokrati iz đakovačke ergele lipicanaca, jedne od najstarijih u Europi, pronijeli su glas o Đakovu daleko izvan granica Hrvatske.

Korzo - Pješačka zona kroz staru gradsku jezgru proteže se od katedrale do crkve Svih Svetih i svakodnevno je okupljalište svih uzrasta.

Strossmayerov perivoj - Iza katedrale, nalazi se veliki park sa pozornicom, na kojoj se svake godine održavaju folklorne priredbe nadaleko poznatih Đakovačkih vezova.

Samostan sestara sv. Križa - Samostan je sjedište Hrvatske provincije Milosrdnih sestara Sv. Križa, a sagrađen početkom 19. st. U sklopu Samostana je crkva posvećena Srcu Isusovu.

tz-djakovo.hr