×

Delnice - Prirodne ljepote

Gorski Kotar-Lika

Delnice su središnje i najveće naselje Grada i cijelog Gorskog kotara. Smještene na Delničkom polju i okružene vrhovima Drgomalj, Petehovac i Japlenški vrh, s nadmorskom visinom od 730m, „najviši“ su grad u Hrvatkoj.

Bogatstvo i ljepota Grada, najviše se očituju u netaknutoj prirodi koja ga okružuje i njegov je neizostavni dio. Kako bi se sačuvala, mnoga su područja zaštićena.

Hajdova hiža, Drgomalj, najveća je pećina Gorskog kotara, dostupna samo speleolozima zbog teškog pristupa. Njena ulazna dvorana, dužine 85m, širine 27m i visine oko 16m, spada u najveće podzemne prostore otkrivene u našem kršu. Splet kanala i pukotina, dug je oko 900m.

Park šumu Golubinjak u obližnjem mjestu Lokve čine stabla bukve, jele i smreke s pojedinim vrlo visokim (preko 35m) i debelim stablima na podlozi gromadnog vapnenca, koja daju ovom predjelu i svojstva osobitog rezervata šumske vegetacije.

Zaštićena područja su Nacionalni park Risnjak, Park-šuma Japlenški vrh, Dolina leptira (Kupska dolina).

Na području gornjeg toka Kupe (oko 20km), prema istraživanjima, živi oko 500 vrsta različitih leptira iako ni taj broj nije konačan. Na ovom se prostoru nalazi 108 vrsta danjih leptira što čini oko 60% hrvatske faune leptira. Mnoge su vrste zaštićene zakonom, a zabilježene su i dvije nove, endemske podvrste, što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj jer je geografska izoliranost populacija leptira u spomenutom području uzrokovala evolucijske procese koji su doveli do stvaranja istih.

Skijalište i planinski centar Petehovac nalazi se na istoimenom vrhu iznad Delnica na visini od 1050m/n. Udaljenost od centra Delnica iznosi oko 3 kilometra. Skijalište nudi noćno skijanje svaki dan i to u terminu između 18 i 20:30 sati.

hr.wikipedia.org