×

Delnice - Turizam

Gorski Kotar-Lika

Delnice su središnje i najveće naselje Grada i cijelog Gorskog kotara. Smještene na Delničkom polju i okružene vrhovima Drgomalj, Petehovac i Japlenški vrh, s nadmorskom visinom od 730m, „najviši“ su grad u Hrvatkoj.

Delnice kao i čitavi Gorski kotar, pružaju mogućnost seoskog turizma i aktivnog odmora: vožnja biciklom, planinarenje i alpinizam, pješačenje, lov, skijanje i skijaško trčanje, vožnja kanuom i rafting, logorovanje i orijentacijsko trčanje te gljivarenje.

S obzirom na duge zime, skijanje je najpopularniji sport. Čini se da su u ovom kraju napravljene prve skije u Hrvatskoj, a skijanje su u Delnice donijeli ročnici austrougarske vojske. Danas su uređene staze za alpsko i nordijsko skijanje na brdu Polane, a tu se nalazi i novouređena staza za skijaško trčanje (1500m). Na jugoistočnoj strani skijalište Petehovac sa skijaškom stazom dugom 350m.

Izgradnju skijaške skakaonice je pokrenuo Aleksandar Klaić 1932., a otvorena je 1936. kada je održano i prvo natjecanje u skijaškim skokovima. Izgrađena na padinama Japlenškog vrha, ovo je jedina skijaška skakaonica u Hrvatskoj. Ista je rekonstruirana 1948. i 1958. u svrhu produženja skakačke staze, a do nje je sagrađena i manja koja je služila za učenje i vježbu.

2004. je uslijedio početak nove rekonstrukcije i obnove skakaonice koja se nije koristila skoro tri desetljeća. 2006. je ponovno otvorena (sada 65m duga) i pokrenut je Kup Grada Delnica u skijaškim skokovima.

 

hr.wikipedia.org