×

Dugi otok - Ostala naselja

Dalmacija/Zadar-Šibenik

Dugi otok je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka, sa strmom jugozapadnom obalom, očaravajućih litica i nizom uvala među kojima se ističu Sakarun i Park prirode Telašćica.

Božava je mala pitoma luka na sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka. Iako su stanovnici Božave vrijedni poljoprivrednici i ribari, većina njih se bavi turizmom. Božava, mjesto mira, kristalno plavog mora, lijepih uvala okruženih borovim šumama. Tu vas čekaju dobri domaćini i ukusni domaći specijaliteti. Tu je vaš rajski kutak za odmor i opuštanje, razonodu i druženje.

Veli rat smješten je na najsjevernijoj točki Dugog otoka na obali uvale Ćuna, koju uski kanal spaja sa zaljevom Pantera. Omiljeno mjesto susreta nautičara i ljubitelja prirode. Njegov biser je dugootočki svjetionik Punta Bjanka, najveća lanterna na Jadranu, visine 42 metra, već više od 150 godina svjetlosni je putokaz moreplovcima.

Smješten na vratima Kornatskog otočja, Zaglav je privlačna točka nautičara i svih ljubitelja odmora. Naselje se spominje u 15. stoljeću, iz kojeg vremena potječu franjevački samostan i crkva Sv. Mihovila. Pored lijepih plaža, Zaglav nudi raznovrsne sportske sadržaje: odbojka na pijesku, košarkaški teren i dvije škole ronjenja No, svaki će zaglavski gost s posebnim doživljajem uz asistenciju zaglavskih ribara i «morskih vukova» posjetiti park prirode Telašćica i Kornatsko otočje, za jednoga od svakodnevno organiziranih izleta.

Žman je slikovito poljoprivredno ribarsko mjesto sa plodnim poljima koji se zimi pretvaraju u Malo i Veliko jezero. Ponuda kvalitetnih domaćih proizvoda, ulja, vina i sira. Naselje je smješteno iznad i u maloj uvali Žmanšćica. U blizini su dva slikovita otočića Krknata i Vaka, a okružen je brdima, Gračinom, Velikim i Malim Slotinjakom.

Atraktivne šetnice mjesta Luka i prirodne plaže koje je okružuju, razlog su polustoljetnog razvoja turizma. Luka se smjestila pod najvećim otočkim brdom Vela Straža. Okrilje “Zlatne vale“ zanimljivo je nautičarima. Ljekovito blato uvale “Boka” pruža ugodnu prirodnu terapiju.

Savar je malo mjesto poznato po špilji Strašna peć, prvoj organiziranoj izletničkoj destinaciji ne samo na Dugom otoku već i šire. U slikovitoj uvali nalazi se otočić spojen nasipom s kopnom, i na njemu sakralni objekt nulte kategorije, predromanićka crkva Sv. Pelegrina (7.-9. stoljeće). Savar je poznat po nekadašnjoj eksploataciji kamena koji je poslužio za izgradnju zadarskog rimskog Foruma, palača i crkvi Rima i Venecije, te zgrade UN-a u New Yorku.

 

dugiotok.hr