×

Fužine

Gorski Kotar-Lika

Fužine, slikovito goransko mjesto, smještene na 730 mnm, idealan su prirodni kutak na samo 30-tak kilometara od mora.
Fužine
Fužine
Foto: Dreamstime / Sova004

Pobjeći od ljetnih vrućina i potražiti odmor u hladu stoljetnih šuma ili vodama jezera Bajer i Lepenica pravo je otkriće. Ribolov je poseban doživljaj u Fužinama. Bistre i nezagađene vode bogate su raznim vrstama riba, a bogata šumska vegetacija nudi odmor u šumskim predjelima. Uz mogućnost kupanja, jezera nude zadovoljstvo bavljenja sportovima na vodi: jedrenje, surf, vožnja čamcima, kanuom, kajakom, ronjenje... Pješaci i biciklisti naći će u fužinarskom kraju lijepe staze za šetnju i vožnju biciklom.

Uz izrazita klimatska obilježja i prirodne ljepote, Fužine bilježe i povijesne vrijednosti. Tu je rođen dr. Franjo Rački, akademik i prvi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Fužine nude izvrstan smještaj u privatnim kućama, apartmanima i pansionima koji, kao i ostali ugostiteljski objekti, nude domaću hranu i izvorne domaće specijalitete. Ako Fužine posjetite zimi, pejsaži Vam nude čari prave goranske ljepote, mogućnost skijanja, sanjkanja, klizanja i još nešto: Fužine imaju izuzetno lijepu spilju - "Postojna u malom". Čest je to naziv za spilju Vrelo, samo dva kilometra udaljenu od naselja, uz neposrednu blizinu prometnice i vrlo lak pristup svim generacijama.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Fužine imala je 1.855 stanovnika, raspoređenih u 9 naselja.

gorskikotar.com

Fužine su relativno mlado naselje nastalo u 17. stoljeću kada su Zrinski ondje počeli kopati željeznu rudu. Zbog neisplativosti je posao ubrzo napušten, no Fužinama je iz toga vremena ostalo ime. "Fužinarstvo" je pojam za iskop i preradu (željezne) rude, a korijen riječi vjerojatno dolazi od talijanskog izraza "fucina" ili njemačkog "fusioniren". Naselje se potom razvilo na Karolinskoj cesti (1726. - 1737.) koja povezuje unutrašnjost i more, kasnije na željezničkoj pruzi Zagreb- Rijeka (1873.) te danas na auto cesti Rijeka - Zagreb (1995.) s čvorištem u Vratima.

tz-fuzine.hr

Fužine obilježava bogatstvo voda. Danas su ondje tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš koja su se odlično uklopila u goranski pejzaž. Bogata su ribom i pravi su mamac za ribiče. Bistre vode obiluju pastrvom, klenom, glavaticom, šaranom, štukom, amurom… Na jezerima se održavaju jedriličarske regate, ronilačka natjecanja, a moguće je surfanje, vožnja čamcima i kanuima. Duboke goranske šume su kao stvorene za lovce jer obiluju najviše visokom, ali i drugom divljači.

Posebno značajna turistička atrakcija je špilja Vrelo. Špilja je otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer. Kvalitetno je osvijetljena i uređena za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda.

Kao popularno turističko odredište, Fužine nude turistima brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici ćete naći devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, obilježene su i planinarske staze, a najpopularnija je šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim-stazom. Prekrasan park Gorica s trima teniskim terenima nudi mogućnost aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom. U naselju Vratima je smješten sportsko – rekreacijski centar „Gmajna“.

Područje fužinarsko-ličkog kraja bogato je kulturnim i sakralnim objektima. Najstarija je crkva Sv. Jurja u Liču iz 1662. godine, a crkva Sv. Antona Padovanskog u Fužinama građena je punih 25 godina od 1808. do 1833. godine i najveći je takav objekt u Gorskom kotaru. Posebno je zanimljivo i atraktivno Svetište Blažene Djevice Marije Snježne u Ličkom polju. U najstarijem naselju, Liču, nalazi se vrlo atraktivna i po mnogočemu posebna Zavičajna zbirka gdje su prikupljeni zanimljivi etnografski predmeti i arhivska građa koji govore o povijesti ovoga kraja.

Kulturne udruge imaju dugu tradiciju, a jedno od najistaknutijih mjesta u povijesti i danas zauzima Fužinarska glazba, Orkestar Hrvatskog Crvenog križa, osnovana 1848. godine. Glazba je zaštitni znak Fužina, uspješno nastupa u zemlji i inozemstvu i ima više od 50 aktivnih članova.

tz-fuzine.hr

Fužine su vrlo poznate po svojoj gastronomskoj ponudi. Odlični restorani nude bogat izbor autohtonih domaćih jela ili jela od gljiva, divljači i šumskih plodova pripremljenih po originalnim receptima. Poznate su i po ugodnim smještajnim kapacitetima u pansionima, hotelima, apartmanima i planinskim kućama za odmor, a ovdje ćete pronaći i wellness i fitness sadržaje.

U Fužinama ćete uvijek naći i mogućnost zabave. Svakodnevno u hotelu „Bitoraj“ svira živa glazba, a zabavne priredbe i manifestacije već su nadaleko poznate: „Ljeto u Fužinama“ s jedriličarskim regatama, okupljanjem bikera i poznatim ljetnim karnevalom, koncerti svakovrsnih orkestara, klapa, gostovanja estradnih umjetnika. U zimskim mjesecima posebno su zapažene karnevalske svečanosti, Božićno-novogodišnji koncert Fužinarske glazbe kao i originalan Ispraćaj stare godine na otvorenom, svakog 31. prosinca točno u podne.

tz-fuzine.hr

Fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom. Fužine su naseljeno mjesto koje u Hrvatskoj primi najveću godišnju količinu oborine. Ovdje godišnje padne između 1500 do 2000 mm padalina po četvornom metru, a u ekstremnim godinama i do 4000 litara. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera.

Najstarije jezero je Bajer izgrađen pedesetih godina prošloga stoljeća. Jezero je položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, tik uz naselje Fužine. Jezero je prosječne dubine od 2 do 7 metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom i za surfanje zbog čestog strujanja vjetra.

Jezero Lepenica najveće je umjetno jezero u fužinarskom kraju. Izgrađeno je 1988. godine, površinom i količinom vode je znanto veće od Bajera, a maksimalna dubina mu je 18 metara. Izuzetno je ljeti pogodno i ugodno za kupanje (temperatura dosegne više od 23° Celzijusa. Na jezeru je 1989. održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. Svjetski kup.
Oba su jezera izuzetno bogata ribom i mamac su za ribiče.

Najmlađe i najmanje jezero je Potkoš. Smješteno je u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča. Atraktivno je kao izletište i piknik prostor.
Sva tri jezera izvrsno su uklopljena u planinski pejsaž i pravi su turistički dragulj Fužina. Posebno je popularno jezero Bajer, oko kojega vodi atraktivna šetnica i koje je najčešće odredište izletnika.

tz-fuzine.hr

Možda će vas zanimati