×

Gospić - Nikola Tesla

Gorski Kotar-Lika

Na zapadnom rubu jednog od najvećih kraških polja u Hrvatskoj, Ličkog polja, podno najveće i najljepše hrvatske planine Velebita, na raskrižju putova od sjevera prema jugu i na obalama triju rijeka, Like, Novčice i Bogdanice smješten je grad Gospić, gospodarsko, administrativno, vjersko i kulturno središte Ličko senjske županije.

Nikola Tesla ‘’čovjek koji je izmislio 20. stoljeće’’, taj genijalni znanstvenik, koji je promjenio život cijelom svijetu, rođen je, odrastao i prva znanja stekao u Hrvatskoj.

U noći 10. srpnja 1856.g iznad sela Smiljana pokraj Gospića bjesnjela je nezapamćena oluja. Razorni gromovi i bljesak munja, bili su, kako se poslije pokazalo, moćno znamenje, koje je, eto, obilježilo rođenje, ali i odredilo život Nikole Tesle.

Tesla je bio podrijetlom Srbin [1] i uvijek se ponosio svojim srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić (zvana Đuka) bez formalne naobrazbe, ali veoma inteligentna žena.

Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik, ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama u naredne dvije godine.

Jedno vrijeme radio je kao inžinjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove tvrtke (Continental Edison Company) u Parizu. Tesla je tada imao visoko mišljenje o Edisonu. Na zadatku u Strasbourgu (1883.) izvan radnog vremena konstruira prvi indukcijski motor. Godinu dana kasnije 6. lipnja (1894.) odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin. Tamo op radi u Edisonovoj tvrtki, no dva znanstvenika imaju različite stavove pa Tesla odlazi i osniva vlastitu tvrtku - Tesla Electric Light & Manufacturing.

Iako za života često ismijavan i neshvaćen radi svoje ekscentričnosti, danas se smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici. Njegova velika zasluga je uvođenje izmjenične struje u široku uporabu. Teslini izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike. Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata - trofazni sustav za prijenos električne snage, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje) i dr. Bio je i jedan od pionira radio-tehnike: otkrio je sustav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu, pronašao je nov sustav osvjetljenja, konstruirao je visokofrekventne alternatore kao osnovu emisionih radio-stanica, proizveo je neprigušene elektromagnetske valove, otkrio je i patentirao princip rezonancije za radio-veze, izložio ideju o međuplanetarnim telekomunikacijama pomoću ultrakratkih valova, a zamislio je u cjelini radarski sustav. Objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje koje su se kasnije ostvarile.

Tesla je ostao istinski Prometej modernoga doba, genij koji je unio svjetlost u čovjekov život, a sam je na kraju života bio predan tami zaborava. Ipak znanstvenici i danas pretražuju njegove bilježnice u potrazi za neostvarenim projektima.

U Smiljanu je 2006. otvoren Memorijalni centar Nikola Tesla u čast genijalnom znanstveniku.

hr.wikipedia.org