×

Hvar - Etnografija

Dalmacija/Split

Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti.

Skladna simbioza naselja i okoliša osobito je dojmljiva u nekim starim selima poput Gornje Prapratne, Zagradaća, Humca, Priloga, Maslinovika, Jurkova Dolca, Rašnika, Zablaća i Malog Grablja. To su mala mjesta specifične seoske arhitekture u kojima se i danas mogu pronaći stari predmeti korišteni u kućanstvima. Neka od tih naselja karakteriziraju trimi, nevelike nastambe za pastire, osobito na istočnoj i južnoj strani otoka.

Od narodnih običaja najzanimljivije su otočke procesije tijekom Velikog tjedna, osobito procesija Za Križem koja se odvija u noći Velikog četvrtka u krugu šest župa: Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske. Razvila se iz procesije koja se održala kao znak pokajanja nakon što je, u jeku društvenih previranja na otoku 1510. godine, uoči same bune hvarskih pučana, jedan mali križ u gradu Hvaru čudom proplakao krvavim suzama. Procesije kreću iz šest župnih crkava točno u pola noći i kreću se u smjeru kazaljke na satu tako da se za vrijeme osmosatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće. Put koji vodi od crkve do crkve osvjetljava se svjetiljkama i spužvama namočenim u parafinsko ulje, a na prozore kuća ljudi stavljaju svijeće. Za vrijeme procesije pjevači pjevaju impresivnu pjesmu Gospin plač, koja potječe iz 15. stoljeća. Svećenici samo ispraćaju i dočekuju procesije na njihovim postajama.

 

hvarinfo.com