×

Hvar - Klima

Dalmacija/Split

Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti.

Klima otoka Hvara, s obzirom na zemljopisni položaj, značajna je po blagim zimama i sušnim ljetima. Središnja godišnja temperatura, mjerena u razdoblju od 60 godina, iznosi 16,2°C, pa je Hvar još u prošlom stoljeću bečki klimatolog J.Hann nazvao «Jadranskom Madeirom». Najniži apsolutni minimum -7,2°C zabilježen je 05. siječnja 1976.

Mjesec siječanj ima najnižu temperaturu zraka, u prosjeku 8,6°C, veljača 9°C, a prosinac 10,5°C, srpanj i kolovoz su najtopliji mjeseci, i kad je u srpnju srednja temperatura u prosjeku 23,4°C, u kolovozu je 23,2°C.

Relativna vlaga u zimskim je mjesecima 67%, u proljeću 66%, a u jesen 68%. Oblačnost dana je najveća u siječnju (5), a najmanja u srpnju (1,6), pa Hvar u prosjeku godišnje ima 2.715 sunčanih sati. Prosjek oborina je 788,7 mm godišnje.

Kroz desetogodišnje razdoblje snijeg je padao 5 puta u siječnju, a 3 puta u veljači. Zimi puše najjači sjeveroistočnjak «bura», a u proljeće i jesen najčešći je jugoistočnjak «jugo», dok ljeti s mora puše blagi i ugodni sjeverozapadnjak «maestral» koji znatno rashlađuje zagrijano kopno.

Južne ekspozicije otoka su zimi ugodnije jer su zaštićene od hladne bure. Najugodniju i najblažu klimu ima naselje Hvar koji leži u zaljevu otvorenom prema zapadu a zaštićenom povišenim terenima sa sjevera i juga.

hvar.hr