×

Hvar - Sućuraj

Dalmacija/Split

Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti.

Smješten na istočnom rtu otoka Hvara, Sućuraj leži u veličanstvenom dekoru što ga tvore brda Biokova, Pelješca i more.

Tijekom stoljeća Sućuraj su naseljavali i oblikovali Iliri, Rimljani, Slaveni, Mlečani i Francuzi, a svoje zlatno doba Sućuraj dozivljava u 17. stoljeću iz kojeg vremena datira i mletačka Fortica sagrađena za obranu od napadača. U novije vrijeme Sućuraj se razvio u mali gradić koji je sam po sebi spomenik (1975. godine dobiva svojstvo spomenika kulture) jer je sačuvao nasem današnjem zivotu slijed arhitektonskih oblika prošlosti. Crkva sv. Ante Padovanskoga u baroknom stilu sa elementima gotike danas predstavlja jedan od najvrijednih spomenika sućurjanske sakralne kulturne baštine.

Drugi vrijedan spomenik je samostan sv. Augustina i crkva sv. Jurja koja nastaje postupno od 13. stoljeća, a razvila se najviše u 15. i 16. stoljeću. Dobro se prošetati sućurjanskim ulicama zbijenih kamenih kuća, produziti šetnju oko svjetionika, juznom i sjevernom obalom rta, diviti se bojama i mora.

Brojne plaže u uvalama, bilo da se nalaze na području Sućurja ili u njegovoj blizoj okolici, omogućit ce svakome da pronađe vlastiti prostor pod suncem. Uvala Perna udaljena 1,5 km od mjesta i uvala Mlaska udaljena 3 km od mjesta jedinstveni su raritet na Jadranu jer obje uvale imaju u moru sitni prirodni pijesak kakvog nema nigdje u okolici.sucuraj beaches

Raznovrsne mogućnosti rekreacije (dnevni i noćni ribolov, biciklizam, jedrenje, ronjenje...), kulturno ljeto bogatog sadrzaja iz kojeg se kao poseban dozivljaj ističe pučka festa "Ribarska noć", prekrasna mjesta za izlete na kopnu i moru, te blizina Međugorja, Dubrovnika, otoka Korčule i poluotoka Pelješca znače provod i zabavu za svakoga, bez iznimke i ograničenja.

hvarinfo.com