×

Hvar - Tradicionalni proizvodi

Dalmacija/Split

Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti.

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih proizvoda na otoku je kraljevska vodica, čist destilat ruzmarinovog ulja koji su još u 19. stoljeću putopisci preporučavali za ispiranje grla i kao lijek protiv skorbuta. S proizvodnjom ruzmarinovog ulja u velikim količinama krenulo se krajem 17. i početkom 18. stoljeća, najvjerojatnije u selu Brusju. U Grablju je krajem 19. stoljeća postojala čak i Ruzmarinova zadruga. Ruzmarinov destilat i lišće izvozili su se u Njemačku, New York, čak i Brazil. Ulje mažurana je također vrlo cijenjeno za masažu reumatskih zglobova.

Hvar je, osim ruzmarina i kraljevske vodice, i otok ljubičastih polja lavande. Od prve se tri grančice iz Velog Grablja ova aromatična biljka izuzetnih osobina raširila hvarskim poljima. Lavandino se ulje koristi protiv moljaca te u proizvodnji mirisa i krema. Cvate tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, a ljekoviti dio biljke je njen cvijet koji treba ubrati čim procvate.

Poznati su i hvarski kolači, posebno paprenjaci iz Staroga Grada. Pjesnik Petar Hektorović spominje ove tradicionalne kolače u svom Ribanju. Osnovni sastojak im je šafran, koji je uz med i korijander bio veoma važan proizvod otoka u 16. stoljeću. Korijander je korišten kao antiseptik i sastojak brojnih ljubavnih napitaka.

hvar.hr