×

Korčula - Narodni običaji

Dalmacija/Dubrovnik

Otok Korčula danas predstavlja jedinstveni spoj prekrasne prirode, tisućljetne kulturne tradicije i povijesti te modernog turizma.

U svim mjestima otoka uobičajne su karnevalske pokladne priredbe. Tada se u Korčuli tjedno održava ples pod maskama "Maškare" na kojem osim pojedinačnih maski sudjeluju duhovite skupine s malim programom, a priređuju se i dječje maskirane priredbe. Vrhunac je Pokladni utorak, kad se sudi Krnovalu jer je "kriv" za nezgode koje su se tijekom godine zbile u mjestu. Sve završava kažnjavanjem - spaljivanjem krivca i veseljem uz tradicionalna domaća jela i vina.

Posebno su područje narodne umjetnosti dalmatinske pučke pjesme, njih najčešće kao i nekada pjevaju "klape" tj. skupine od šest do devet pjevača, pred večer negdje u mjestu, na obali za vlastito zadovoljstvo.

Najpoznatiji korčulanski običaj je mačevalački ples Moreška iz 17. - 18. stoljeća. Ples izvode dvije skupine mladića "moreškanata" - Bijeli odjeveni u crvena i Cmi u cma odijela. Predvode ih i Kraljevi, a bore se za djevojku Bulu, zaručnicu Bijeloga kralja, koju je oteo cmi Moro. U uvodnom dijelu je stari dramski tekst - dijalog kraljeva i Bule koja odbija Mora, nakon čega se sukobljuju njihove vojske. Bijeli pobijede, Bula je vraćena Bijelom kralju. Ples uz pratnju puhačkog orkestra odvija se u sedam različitih figura, pri čemu se tempo ubrzava, a udarci mačeva sve su žešći.

Kumpanija je stari viteški ples s dugim mačevima, udomaćen je i najviše se izvodi u Blatu, no i drugim mjestima otoka (s malim razlikama): Smokvici, Čari, Pupnatu. Praćen je dijalozima, svirkom u "mišnice" i bubanj. Plesaći - muškarc - odjeveni su u stare, bogate nošnje, a izvode 18 plesnih figura. Na kraju se priključuju djevojke u starim nošnjama i zajedno s Kumpanjolima plešu "tanac".

U selu Žrnovu (zaseoku Postrana) izvodi se sličan starinski bojni ples s mačevima, praćen mišnicama i bubnjem - Mostra. Plesači nose stare otočne svečane nošnje. Nekada je Mostra završavala "sječenjem volu glave", a danas se uz nju prikazuju još neki stari seoski običaji.

ikorculainfo.com/hr