×

Korčula - Prirodne ljepote

Dalmacija/Dubrovnik

Otok Korčula danas predstavlja jedinstveni spoj prekrasne prirode, tisućljetne kulturne tradicije i povijesti te modernog turizma.

Otok obiluje prirodnim ljepotama posebne privlačnosti, vrijednih da ih se posjeti i upozna. U blizini grada Korčule je arhipelag dvadesetak nenaseljenih otočića obraslih gustom makijom i pristupačne obale: na nekima su uz more glatke kamene ploče pogodne za sunčanje. Tu je i malo veća Badija djelomice obrasla gustom borovom šumom koja se prostire do obale i šljunkovitim plažama sa sjeverne i južne strane.

U nedalekoj Lumbardi je niska, pjeskovita obala okružena vinogradima. Blizu grada Korčule ističe se aleja čempresa zasadena 1709. godine uza strmo, dugo stepenište koje se uspinje na vrh brežuljka Glavicu sv. Antuna.

Kočije (Koče) u selu Žrnovu velike su kamene gromade kredne formacije, a sastoje se od niza stijena neobična oblika i tajnovitih spilja. Na brežuljcima između grada Korčule i susjednog sela Žrnova i terasa starih vinograda i maslinika rastu šume vitkih, samoniklih čempresa. Posebno je privlačna duboka uvala Pupnatska luka s bijelom šljunčanom plažom, gdje se u moru zrcali zelenilo borove šume kojom su obrasli strmi obronci što uokviruju ovu tihu, prirodnu luku.

Pred župnom crkvom u Čari stoji ogromni višestoljetni čempres, najstarije poznato stablo na otoku. Uz cestu zvanu Zlinja koja se u dužini više od jednog kilometra pruža sredinom mjesta Blata posađena je aleja stabala lipe - koje ljeti, a posebno u doba cvata daju cijelom mjestu poseban ugođaj. U blizini Vele Luke šumoviti otočić Ošjak svojom netaknutom prirodom privlači ljubitelje tišine i odmora.

Na južnim obroncima otoka brojne su kamene, stepenaste terase starih vinograda s pravilnim zidovima - Mejama, podignutim ljudskom rukom toliko usklađenim s okolinom da izgledaju kao dio ovog krševitog krajolika.

ikorculainfo.com/hr