×

Krapina - Kulturna događanja

Središnja Hrvatska

U srcu Zagorja, sve počinje i završava sa nezaobilaznim i znamenitim Nalazištem pračovjeka i Muzejom evolucije na Hušnjakovom koje u svakom budi strahopoštovanje i tjera na razmišljanje.

Svake godine početkom rujna započinje Tjedan kajkavske kulture koji mnoštvom priredaba i samim Festivalom veliča ono starinsko, zagorsko. Dječji korzo, Zagorski gospodarski zbor, Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, mnoštvo vanjskih manifestacija, dio su tradicionalnog programa Tjedna kajkavske kulture.

Prvu nedjelju u osmom mjesecu započinje „Ljeto u Krapini“. Izletničkim vlakom „Krapek“ posjetitelji iz Zagreba mogu direktno doći u Krapinu i uz stručno vodstvo mogu posjetiti znamenitosti grada, muzej Ljudevita Gaja, muzej evolucije Hušnjakovo, crkvu sv. Nikole, baroknu crkvu na Trškom Vrhu, crkvu sv. Katarine i franjevački samostan.

Nedjelja prije Fašnika „rezervirana“ je za fašničku povorku: osnovne škole, dječji vrtići, udruge koje se bave izradom maski i pisanjem krapinskih špelancija.

Tjedan nakon Uskrsa započinje Glumački festival u Krapini. Deset dana najpopularnijih predstava Hrvatske iz prošle sezone sa vanjskim sadržajima (KUD-ovi, puhački orkestri) program su Glumačkog festivala.

Dan grada slavi se na dan sv. Nikole 6. prosinca, koji je zaštitnik grada župe. Kostimi, plesovi, nagradne igre, suvenir, jela – okosnica su tradicionalnog bala povodom proslave Dana grada.

krapina.hr