×

Mljet - Naselja

Dalmacija/Dubrovnik

Zbog svoje jedinstvene izvorne ljepote, otok Mljet, ispunjava sve kriterije i s punim pravom nosi titulu Nacionalnog parka. Mljet je najveći hrvatski južnodalmatinski otok, a nalazi se u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule i poluotoka Pelješca.

Pomena je naselje novijeg datuma, nastalo iz ribarske baze stanovnika sela Goveđari. Odlukom o osnivanju ribarske zadruge te kasnijom gradnjom hotela «Odisej» 1978. godine ovo naselje postaje glavno središte za prijem organiziranih posjetitelja NP «Mljet».

Zaselak Soline na spoju otvorenog mora i Velikog jezera, osnovala je obitelj Sršen 1825. godine. Po predaju selo je dobilo ime po proizvodnji soli od strane benediktinaca jer je ulaz u kanal izrazito plitak a padine blagog pada te pogodne za hlapljenje mora.

U prirodnoj luci Polače, zaklonjenoj od jakih vjetrova smjestio se palacij koji potječe iz 2. – 4. stoljeća i najveća je građevina iz rimskog vremena na Jadranu nakon Dioklecijanove palače. Osim palacija, prisutni su i ostaci termi, arsenala, pješčana plaža za nasukavanje brodova i podmorski ostaci brodogradilišta, te dviju bazilika iz 5. stoljeća.

Babine Kuće su slikovito ribarsko naselje smješteno na samoj obali Velikog jezera između Pristaništa i Malog mosta. Prvi stanovnici bili su obitelj Vojvoda. Iz Babinih Kuća je najljepši pogled na otočić Sv. Marije te poluotok Njivice.

Njivice su smještene u srcu nacionalnog parka, uz obalu Velikog jezera, nasuprot Babinih Kuća. Udaljene su 1000 m od Samostana Svete Marije. Leže uz more, na osami, sakrivene od znatiželjnika u šumi stoljetnih borova.

mljet.hr