×

Orebić - Kulturna događanja

Dalmacija/Dubrovnik

Gradić s oko 2500 stanovnika na južnoj obali poluotoka Pelješca okrenut Korčuli, u podnožju brda Sv. Ilija (961m). Slikovit gradić, koljevka pomorskih kapetana i mornara čija se bogata tradicija čuva u Pomorskome muzeju.

U Orebiću i okolnim mjestima održavaju se tijekom ljetnih mjeseci brojne tradicionalne vjerske svečanosti, koje su vezane uz proslave blagdana zaštitnika mjesta. Uz vjerske svečanosti vežu se i pučke fešte u Orebiću te manjim okolnim mjestima.

Tako se tradicionalno Sv. Ante 13. lipnja slavi u Stankoviću, Gospe od Karmena 16. srpnja u Karmenu, Sv. Jakov 25. srpnja u Mokalu, Velika Gospa 15. Kolovoza u Podgorju te Postupu, Sv. Roko 16. kolovoza u Crkvicama i Mala Gospa 8. rujna u Nakovani.

Uz blagdane zaštitnike potrebno je istaknuti tradicionalne ribarske večeri u kolovozu u Dingaču, Lovištu, Podobuću. Mornarske noći te Noć Peljeških Jedara kao centralna proslava ljeta prvi četvrtak u kolovozu. Ljeti gostuju kazališta i organiziraju se druge kulturne priredbe kao što su izložbe slikara, koncerti ozbiljne glazbe i pjesnički susreti.

tz-orebic.com