×

Otok Cres - Kultura

Kvarner

Otok Cres, najveći jadranski otok (površine jednake onoj otoka Krka - 405,78 km2), nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu, u Osoru, povezan je pokretnim mostom s otokom Lošinjem.

Muzej u Cresu - Nalazi se u zgradi "Arsan" - rodnoj kući renesansnoga filozofa i pisca Franje Petrića (Franciscus Patritius 1521 - 1567). U prizemlju je velika zbirka amfora iz 2. i 3. st. pr. Kr. i lapidariji. Na katu su manji arheološki predmeti iz različitih razdoblja, te zbirka knjiga.

Muzej u Osoru - Smješten je u nekadašnjoj gradskoj vijećnici. U prizemlju (lozi) smješten je lapidarij iz rimske, starokršćanske te srednjovjekovne epohe. Na katu se nalazi arheološka zbirka s predmetima iz različitih razdoblja - od pretpovijesti do srednjega vijeka. Vrijedna je zbirka srebrnoga republikanskog novca. Tu se nalazi imaketa nekadašnjega i sadašnjeg Osora pa se može, slikovito, prošetati kroz povijest ovog nekoć važnoga otočnoga grada.

Osorske glazbene večeri svakako je najznamenitija tradicionalna kulturna priredba na ovim otocima, pa i izvan njih. Održava se neprekidno od 1976. godine približno od polovice mjeseca srpnja do polovice mjeseca kolovoza. Uz poznata djela klasične glazbe svjetskih autora, redovito se izvode i djela hrvatskih skladatelja. Ako ste ljubitelj klasične glazbe, u ugodnom ambijentu osorske katedrale dozivjet ćete za vrijeme trajanja OGV-a prekrasne trenutke.

Uz Osorske glazbene večeri, održavaju se i druge kulturne priredbe - "Dani glazbe" u Malom Lošinju, "Lubeničke večeri", gostovanja kazališta iz Malog Lošinja i Rijeke te povremeni samostalni koncerti hrvatskih umjetnika klasične glazbe.

island-cres.net