×

Otok Cres - Lubenice

Kvarner

Otok Cres, najveći jadranski otok (površine jednake onoj otoka Krka - 405,78 km2), nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu, u Osoru, povezan je pokretnim mostom s otokom Lošinjem.

Lubenice su predpovijesno naselje, seljački grad star, poput Osora i Belog, oko 4000 godina. Smješten na strmoj litici (378 m) što se doslovno ruši u more. Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Zbog strateških razloga, Lubenice su smještene na jednoj od najneobičnijih lokacija u našem primorju. S takve se, naime, istaknute točke lako moglo nadzirati područje prema Vranskom jezeru te plovni put kroz Kvarner. Grad je nekoć bio opasan zidinama. Ostaci se mogu vidjeti u sjevernom dijelu mjesta, gdje su i jedna od gradskih vrata. Druga se gradska vrata nalaze u južnomu dijelu, malo niže od sadašnjeg ulaza u mjesto.

Ako ste spremni za lijep izlet pješice, spustite se do uvalice Luka. Tu su nekoć lubenički ribari izvlačili svoje barke, a vi se tu možete okupati. Uvalica Žanja, koja se nalazi malo južnije, u sebi krije Plavu grotu, lijepu spilju na razini mora. Do uvalice vodi pješačka staza, a na tomu ćete putu proći i pored lubeničkih vinograda. Prije nego što napustite ovaj prastari grad, počastite se pršutom, ovčjim sirom i vinom u buffetu smještenu pored zvonika.

island-cres.net