×

Otok Lošinj - Dupini

Kvarner

Lošinj ima tradiciju zdravstvenog turizma dulju od 125 godina. Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi s više od 2600 sunčanih sati godišnje, bogatstvu aerosoli u zraku, borovim šumama, moru visoke kakvoće i zraku I. kategorije, idealno je mjesto za okrepu duše i tijela tijekom cijele godine.

1987. godine tim Istraživačkog instituta Tethys započeo je dugogodišnje istraživanje biologije, ekologije i društvene strukture zajednice dobrih dupina koji naseljavaju more oko Cresa i Lošinja. Ti dupini su danas jedna od najbolje istraženih skupina u cijelom Mediteranu. Veličina zajednice procijenjena je na 120 jedinki.

Dobri dupini, iako među najotpornijim i najprilagodljivijim cetaceama, progresivno nestaju iz mnogih dijelova svijeta. Namjerno ubijanje i slučajni ulov u ribarskim mrežama predstavljaju očiglednu prijetnju. Od 17. svibnja 1995. godine u Hrvatskoj su zaštićeni svi morski sisavci.

Usvojenje dupina
"Usvojite dupina" je kampanja podizanja svijesti javnosti kojom ljude pozivamo da se uključe u zaštitu dupina i doniraju projekt. Usvojiteljima kao zahvalu dajemo Paket za usvajatelje i Akvamarin - godišnji časopis. Želite li usvojiti dupina možete to učiniti dok ste u Velom Lošinju ili on-line na www.plavi-svijet.org

Dan dupina
Dan dupina se kao manifestacija održava od 1993. godine u Velom Lošinju i to svake prve subote u mjesecu kolovozu. Dan dupina obuhvaća izložbu dječjih likovnih radova u centru Velog Lošinja, igre za djecu, izložbu fotografija, dia-projekcije i koncert na otvorenom. Tiskani su i prospekti, posteri, puzzle. Svake se godine prigodom manifestacije Dan dupina izradi novi dizajn majice s dupinima i edukativnim porukama. U manifestaciju se svake godine uključuje lokalno stanovništvo, ali i velik broj turista.

tz-malilosinj.hr