×

Otok Lošinj - Gastronomija

Kvarner

Lošinj ima tradiciju zdravstvenog turizma dulju od 125 godina. Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi s više od 2600 sunčanih sati godišnje, bogatstvu aerosoli u zraku, borovim šumama, moru visoke kakvoće i zraku I. kategorije, idealno je mjesto za okrepu duše i tijela tijekom cijele godine.

Na otoku Lošinju kao i na susjednim otocima djeluje više od stotinu ugostiteljskih objekata. Brojni restorani, gostionice, konobe, taverne, bistroi, buffeti i pizzerie nude bogatu i raznoliku gastro ponudu ovog kraja.

Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima, uz zastupljenost lokalnog samoniklog bilja, aromatičnih trava, začinskog bilja i maslinovog ulja, osnovne su značajke otočne kuhinje.

Pršut, ovčji sir, slane srdele, salata od mekušaca neka su od hladnih predjela koja ne smijete propustiti. Za toplo predjelo nude se razni rižoti i tjestenine s plodovima mora, maneštre, primorski brodet. Svježa morska riba, škampi i lignje na razne načine, školjke, janjetina pod pekom spacijaliteti su ovih otoka. Od domaćih salata nudi se salata od rige i radiča, a i jelima se dodaje svježi mažuran, bosiljak, kadulja, matičnjak, majčina dušica, ružmarin i lovor.

tz-mailosinj.hr