×

Pag - Gastronomija

Dalmacija/Zadar-Šibenik

Otok Pag je površinom peti najveći otok u Jadranskom moru, ali je duljinom obale od 269,2 km najrazvedeniji otok Jadrana (koeficijent razvedenosti 4,5). Grad Pag je grad morske soli.

Posebnost Paškog sira je njegova tvrdoća i slanost, te specifičan miris i okus koje mu daju eterična ulja aromatičnog bilja. Paške ovce se uzgajaju na brdskim površinama koje su zbog čestih bura izložene posolici. Upravo ta posolica, kadulja i smilje daju paškom siru, specifičnu i prepoznatljivu aromu. Mladi sir se može nabaviti tijekom posljednjih zimskih i prvih proljetnih mjeseci. Mladi sir znatno je mekši i lakši od zrelog sira. Zreli (stari) sir se može naribati i koristiti kao dodatak jelima.

Paška janjetina (janje težine od 7-10 kg) najbolja je u siječnju, veljači i ožujku, za vrijeme trajanja mužnje ovaca.Njena je specifičnost izrazito mekano i vrlo ukusno meso u kojem svaki gurman može uživati. Najbolja je, pripravljena u pećnici s krumpirima, te na gradelama (roštilju).

Proizvodnja svinjskog mesa na otoku Pagu do konca 19. stoljeća imala je veliku i značajnu ulogu. Danas se pršut proizvodi uglavnom na južnome dijelu otoka, najviše u mjestima Dinjiška i Vlašići, rijetko ga se može pronaći u drugim otočnim mjestima. Paški pršut smatra se vrlo kvalitetnim. Za soljenje se koristi domaća sol, a suši se na jakoj zimskoj buri.

Paški kaduljin med je najtraženiji na hrvatskom tržištu, i to prvenstveno zbog svog ljekovitog svojstva, a zbog toga što je ekološki najčišći. Dobro je znano da paška kadulja sadrži više eteričnog ulja od kadulje koja raste na susjednim otocima i priobalju. Visokoj kakvoći meda pridonijeli su specifični vremenski uvjeti - posolica i bura.

Baškotini su vrsta tvrdog peciva koji se proizvodi samo u gradu Pagu. Mogu se nabaviti isključivo u benediktinskom samostanu sv. Margarite, u Ulici Jose Felicinovića. Baškotin je vrlo ukusan i mirisan, a tradicija njegove izrade je vrlo duga. Pripada lakšim pecivima. Možete ga jesti samog (grickati), ali najbolji je umočen u bijelu, nešto slađu kavu.

otokpag.com