×

Plitvička jezera - Gastronomija

Gorski Kotar-Lika

Najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj je jedina prirodna vrijednosti u Hrvatskoj uvrštena u Popis svjetske baštine (UNESCO) i to od 1979. godine.

Stanovništvo ovog kraja se u prošlosti većinom bavilo stočarstvom, poljodjeljstvom, mlinarenjem, te iskorištavanjem šume. To je uveliko određivalo način njihove prehrane i spravljanja jela.

Hrana se čuvala na ognjištu u zemljanim loncima, tvz. rukačama. Kruh, kao osnovna namirnica, pravio se većinom od kukuruza, a isprva se pekao samo prekriven pepelom i žarom na ognjištu. Poslije su se pojavile peke (pekve) koje su lončari izrađivali od zemlje. Uz kruh, navelike se pripremala i palenta koja se kuhala od žitarica (zobi, ječma i prosa), te se začinjala putrom.

Mlijeko, kojeg je u stočarskom kraju bilo dovoljno, pripremalo se na razne načine: kao kiselo ili slatko. Redovito se pripremala kiselina (ukiseljeno mlijeko), sir, putar, basa (meki sir pripravljen od "škorupa") i vrhnje.

Za proizvodnju sira koristilo se životinjsko sirište, a putar se pripravljao u posudama - stapovima. Mliječni proizvodi su se većinom koristili u ljetnom razdoblju, nadopunjeni svježim i kuhanim povrćem, te sušenim mesom (pršut, slanina, kobasice). Jedna od glavnih poslastica bila je pečena janjetina.

Od kolača najčešće su se pripremale masnica (masno tijesto punjeno lukom, sirom, pršutom ili slatkim sirom sa suhim grožđem), pita krumpirača, zaljanica, kuglof, uštipci i razni štrudli. Zimi se uz meso, većinom sušeno, kuhao krumpir i kiseli kupus, grah, repa ili koraba. Ukiseljeno povrće jelo se i kao salata, uz začinjenu palentu.

Kako je šuma bila nezaobilazna u životima stanovnika ovog kraja, koristili su je i kao izvor hrane. Stanovništvo se bavilo lovom divljači (poslastica su bili puhovi) i sakupljanjem šumskih plodova. U šumi su se također vrlo često brale gljive: smrčci, bukovače, pečurke. Začuđujuće rijetko s obzirom na blizinu jezera, stanovnici su se bavili ribolovom. Većinom su pecali pastrvu u potocima Plitvica, Sartuk i Jasenica.

I danas je dio tok starog ugođaja na raspolaganju posjetiteljima, kroz bogatu gastronomsku ponudu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Putnici u prolazu ovdje mogu kupiti neke od tradicionalnih specijaliteta, dok će gurmani uživati u specijalitetima i prigodnom ambijentu restorana Ličke kuće. Unutar kompleksa Parka smeštena su još dva restorana - restoran Borje i restoran Poljana, te mnogi objekti za okrepu i odmor gostiju.

np-plitvicka-jezera.hr