×

Požega - Zlatne žice Slavonije

Slavonija

Jugoistočno položena u Zlatnoj dolini, koju su još Rimljani nazvali Vallis aureae okružena slavonskim gorskim prstenom Psunja, Papuka, Dilja, Krndije i Požeške gore, Požega je kroz stoljeća najvažnije životno središte stanovništva zapadne Slavonije. Sjedište je Požeško-slavonske županije i Požeške biskupije.    

Pjesma se u Slavoniji uvijek s puno ljubavi i šokačkog ponosa prenosila s koljena na koljeno.
Prvi festival održan je 1969. godine pod nazivom "Muzički festival Slavonije". Uz Opatiju, Zagreb, Split i Krapinu Požega je postala festivalski grad. Do 1981. godine na požeškom festivalu nastupala su najpoznatija imena tadašnje Yu scene ali i zemalja jugoistočne Europe.

Iako Festival nije održavan u periodu od 1981. do 1990. godine, pjesma se poput stoljetnog trsa vinove loze ukorijenila u narodu.

Zahvaljujući vinogradarima iz Zlatne doline - poznatog Kutjevačko-požeško-pleterničkog vinogorja i entuzijastima i zaljubljenicima u tamburašku pjesmu, pod nazivom "Zlatne žice Slavonije", 1990. godine na prepunom trgu Sv. Trojstva u Požegi opet je zasvirala tamburica.

Danas je glazbeni festival postao četverodnevna manifestacija sa više od 40.000 posjetitelja. Pjesma, vrhunska vina, gastro ponuda, koncerti, izložbe, sportska natjecanja, smotra folklora i druga zbivanja, polako Požegu i Zlatnu dolinu svrstavaju u red najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj u rujnu, mjesecu početka berbe grožđa.

pozeskifestival.hr