×

Požega - Znamenitosti

Slavonija

Jugoistočno položena u Zlatnoj dolini, koju su još Rimljani nazvali Vallis aureae okružena slavonskim gorskim prstenom Psunja, Papuka, Dilja, Krndije i Požeške gore, Požega je kroz stoljeća najvažnije životno središte stanovništva zapadne Slavonije. Sjedište je Požeško-slavonske županije i Požeške biskupije.    

Biskupski dvor - po svojoj monumentalnosti to je sada i jedna od najvećih i najreprezentativnijih biskupskih palača u Hrvatskoj. Iako je dogradnjom 1904. izgubila svoje glavno barokno obilježje ona ipak sadrži u sebi elemente stilskih razdoblja od 13. do 20. stoljeća.

Crkva Svetog Lovre - najstarija požeška crkva sagrađena početkom 14. st. u samom središtu grada. Jednobrodna je gotička crkva s užim i nižim svetištem, koje je poligonalno zaključeno s potpornjacima.

Franjevački samostan s crkvom Svetog Duha - smatra se da je crkva sa samostanom sagrađena u vrijeme kralja Ladislava IV., oko 1285, g. Crkva je najprije bila posvećena Sv. Dimitriju što govori dokumenat iz 1317., koji uz ostalo i navodi da su samostan i crkva izgorjeli 1305. g. Kada Turci osvajaju Požegu 1537., ruše samostan, a crkvu pretvaraju u džamiju nazvanu “Šerklot”. Zbog toga je u crkvi ostalo sačuvano i nešto kasnoromaničke, gotičke i turske arhitekture.

Katedrala Svete Terezije Avilske - unutrašnjost požeške katedrale uređena je u stilu razigranog baroka i rokokoa. Crkvom dominira glavni oltar Sv. Terezije koji svojom monumentalnošću predstavlja rijedak primjer barokno-rokoko cjeline u Hrvatskoj. Darovao ga je i posvetio biskup Franjo Thauszy prigodom posvete same crkve.

Palača Požeške županije - Zgrada je sagrađena u duhu historicizma, koji se prepoznaje u bogatoj dekoraciji pročelja, primjeni pilastara, kapitela, vijenaca, tri tornjića sa kupolama.

Trg Svetog Trojstva s baroknim kućama i kužnim pilom - simbol Požege je spomenik Sv. Trojstva na Trgu Sv. Trojstva

wikipedia.org