×

Rijeka - Trsat

Kvarner

Najveća hrvatska luka, administrativno središte Kvarnera, grad bogate povijesti i svijetle budućnosti - upoznajte Rijeku, grad koji se pamti!

Trsat nije samo stara srednjovjekovna utvrda koja se uzdiže nad Rječinom. Trsat je istočni dio Rijeke koji u sebi krije brojne tajne i vrijedne spomenike. Još u predantičko doba davnih Liburna, na stijeni iznad lijeve obale Rječine pri njezinom ušću uzdizala se gradina Tarsata. U razdoblju gospodstva Rimljana kroz prva stoljeća poslije Krista razvilo se je i na desnoj strani ušća Rječine naselje imenom Trsatica. Tarsatica je bila razorena u vrijeme seobe naroda, a ponovno je obnovljena u prvoj polovici 13. st. i od tada nosi ime Rijeka Sv. Vida. Stara utvrda Tarsata nazvana je Trsat.

Stube Petra Kružića
Stube je 1531. godine kao zavjet dao izgraditi kapetan Klisa Petar Kružić. Prošavši ulazni barokni trijem sa reljefom Bogorodice Tješiteljice, kročimo stopama nebrojenih hodočasnika koji su često i na koljenima prelazili ovaj put da bi se poklonili čudotvornoj Gospi Trsatskoj. Kroz trijemove i kapele, preko petsto stepenica iznijet će nas visoko iznad kanjone Rječine.

Crkva Gospe Trsatske i samostan franjevaca
U centru Trsata, na Frankopanskom trgu, 135 m iznad mora nalazi se crkva Gospe Trsatske - najstarije hrvatsko marijansko svetište s kontinuiranim štovanjem Majke Božje. Frankopani su najprije podigli crkvu Majke Božje i samostan, a zatim su ih u više navrata obnavljali i proširivali. Današnja crkva i samostan dobili su barokni izgled poslije 1641. godine, kada je njihovo preuređenje iz temelja omogućio Nikola V. Frankopan. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schona i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća. Uz crkvu smješten je franjevački samostan. Već više od pet stoljeća ovdje žive čuvari trsatskog Svetišta. Samostanska riznica čuva djela izvanredne estetike i materijalne vrijednosti, slike, relikvije, svjetiljke, kaleže, crkveno ruho, a u kapeli zavjetnih darova pohranjeni su darovi od 19. stoljeća do danas.

Crkva Sv. Jurja
Krenemo li ulicom P. Zrinskog prema Gradini ugledat ćemo crkvu Sv. Jurja. Podigli su je sredinom 13. st. krčki knezovi Frankopani. Crkva se spominje i u Vinodolskom zakoniku (1288.), jednom od prvih pravnih dokumenata u Europi. U crkvi su postavljeni oltari sv. Jurja, sv. Sebastijana i Majke Božje od Karmela, a prigrađena joj je kapela Sv. Dizme.

Trsatska gradina
Korak-dva od Sv. Jurja smještena je Trsatska gradina - svjedok bogate prošlosti grada s obje strane Rječine. Njena povijest seže u prethistoriju od vremena ilirskog plemena Japoda, pa preko Rimljana, koji su na tom mjestu izgradili i svoju utvrdu, te mnogobrojnih vlasnika, koji su, svaki na svoj način, ostavili trag u ovoj prelijepoj fortifikaciji. Izgled i namjenu Gradine stvarali su vjekovima Frankopani, Habsburgovci, bakarski kapetani, te na kraju grof Laval Nugent.

S Gradine se pruža jedinstven pogled na grad i Kvarner. Tijekom ljeta Gradina je kulturno-umjetničko središte Rijeke - mjesto brojnih likovnih izložbi, koncerata, kazališnih predstava, zabavnih programa.

rijeka.hr