×

Samobor - Samoborsko i Žumberačko gorje

Zagreb

Samobor je gradić 25 km udaljen od Zagreba, smješten na istočnim obroncima Samoborskog gorja. Jedno je od najomiljenijih i najstarijih izletničkih odredišta u Hrvatskoj.

Žumberak i Samoborsko gorje svojom očuvanom prirodom, bogatstvom šuma, livada i pašnjaka, gorskih vrhova i zaravni, izvora i potoka, špilja te arheoloških i sakralnih lokaliteta već desetljećima privlače brojne planinare i izletnike koji traže svoju oazu mira i ljepote. Žumberačka gora najviši je dio unutrašnje Hrvatske (vrh Sveta Gera 1178 m), proteže se smjerom jugozapad - sjeveroistok u dužini od oko 40 km.

Samoborsko gorje i Žumberak isprepleteni su mrežom planinarskih putova, koji omogućavaju brojne izlete, a svaka staza pruža drugačiji doživljaj. Uz markirane planinarske staze, odličnu prigodu za planinarenje pružaju i nemarkirani putovi i ceste. Uz planinarske rute mogu se izdvojiti rekreativne te edukacijske šetnje.

Uz bogatu žumberačku povijest i tradicija, veže se i bogata tradicijska gastronomija, zasnovana na starim receptima, a koji se vežu uz narodne običaje kao što je kušanje martinskih gusaka. Žumberačka janjetina, pastrva i divljač te razni domaći proizvodi samo su neki od specijaliteta koji se mogu kušati u brojnim gostionicama i seoskim gospodarstvima.

Od 1994. godine na području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u živopisnom kanjonu potoka Rakovice smješteno je njegovo najposjećenije turističko središte, Eko-Selo Žumberak. Ovdje se posjetiteljima pruža, nakon samo 30-ak minuta vožnje autom od Zagreba, osjećaj mješavine apsolutne prirodne divljine, praiskonskog sklada sa netaknutom prirodom i tople tradicionalne domaće atmosfere sa mirisom divljeg zapada.

Eko - Selo je popularno svratište mnogih zaljubljenika u prirodu kao i usputna stanica izletnika i planinara. Nedaleko odavde se nalaze neke od najatraktivnijih kulturoloških i prirodnih znamenitosti Parka prirode Žumberak kao što su Stari grad Žumberak, keltsko groblje, rimska nekropola, živopisni kanjoni sa slapovima Brisalo i Sopotski slap, te vrh Žumberačke gore Sv. Gera.

 

tz-samobor.hr