×

Samobor - Tradicija

Zagreb

Samobor je gradić 25 km udaljen od Zagreba, smješten na istočnim obroncima Samoborskog gorja. Jedno je od najomiljenijih i najstarijih izletničkih odredišta u Hrvatskoj.

Tradicijsko gospodarstvo zasnovano na poljoprivredi (zemljoradnja i stočarstvo) ustuknulo je još u prošlosti pred potrebama novog vremena. U povijest gospodarstva ovog kraja spada i rudarenje, obrada metala, prerada kože, stari oblici proizvodnje i prerade tekstila, pa i proizvodnje kristala. Suvremene potrebe uvjetovane promijenjenim načinom života i novim tehnologijama donijele su u ove krajeve nove i brojne gospodarske djelatnosti. Ističu se razne vrste obrta, industrije i usluga (naročito ugostiteljstvo i trgovina).

Izraz tradicije prerada je kože, proizvodnja bermeta i muštarde, građevinska industrija "Samoborka" bazirana na dolomitnom kamenu iz Samoborskog gorja, proizvodnja kaljevih peći i kamina, umjetnička obrada kristalnog stakla, tu spadaju i poznate samoborske kremšnite (najbolje su u ugostiteljskim objektima na Trgu kralja Tomislava u Samoboru), medičarski i svjećarski proizvodi, znamenita je i samoborska kotlovina.

Turisti, ti suvremeni nomadi, tradiciju i izvornost prirode mogu naći u poljoprivrednim proizvodima na tržnici u Samoboru ili u seoskim gospodarstvima i gastronomskim užicima kod samoborskih ugostitelja. Mogućnost ulova potočnih pastrva svjedoči o ekološkoj očuvanosti brojnih slikovitih vodotoka, a divljač - od fazana i zečeva do srna i veprova - o životinjskom bogatstvu šuma. Ljekovite trave Samoborskog i Žumberačkog gorja osnova su ljekovitih čajeva i drugih pripravaka.

samobor.hr