×

Šibenik - Manifestacije

Dalmacija/Split

Šibenik je smješten gotovo na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših kraških rijeka Hrvatske.

Međunarodni dječji festival (počinje krajem lipnja i traje 2 tjedna), najveći kulturni događaj u Šibeniku, koji okuplja plesne, dramske, likovne i druge umjetnike i društva iz cijeloga svijeta. Festival je prvi put održan 1958. godine, kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, ali se ubrzo prometnuo u veliki festival od međunarodnog značaja. Utemeljena na tri nerazdružive komponente: djetetu, festivalskim zbivanjima i gradu, ta je multimedijalna kulturna manifestacija svojevrsna smotra onog najboljeg u stvaralaštvu za djecu i dječjeg stvaralaštva. Šibenik je za festivalskih dana mjesto uzbudljivog susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvorana na starim goričkim skalinama, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, dizajna, informatičkog oblikovanja, lutkarstva, glazbe i pokreta.

Večeri dalmatinske šansone su glazbeni festival prepoznatljiv po samoj kvaliteti, kako u organizacijskom tako i umjetničkom pogledu. Festival je osnovao Arsen Dedić, jedan od najcjenjenijih kantautora na ovim prostorima. Jedna od posebnih značajki festivala jest i to da se sve skladbe izvode uživo bilo uz festivalski orkestar ili uz pratnju klapa ili ansambala, kao i uz mogućnost samostalnog nastupa izvođača uz gitarsku ili klavirsku pratnju. Programska koncepcija festivala sastoji se od dvije večeri: Večeri starih skladbi i Večeri novih skladbi. Termin održavanja festivala je druga polovica mjeseca kolovoza, tj. prvi vikend nakon blagdana Velike Gospe. Kao uvod i festival tradicionalno se organiziraju i prigodne izložbe slika u raznim šibenskim galerijama, kao i koncerti klasične i sakralne glazbe.

Srednjovjekovni sajam se održava krajem rujna u povodu dana Sv. Mihovila 29. rujna. Prikaz renesansnog vremena, kako bi na trenutak na šibenskim kalama i trgovima oživjeli likovi ljudi čiji portreti krase vijenac na apsidama katedrale Sv. Jakova.

Adriatic Boat Show
je nautički sajam novih i rabljenih plovila s naglaskom na promociji male brodogradnje, što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj i regiji. Ova šibenska manifestacija daje novi zamah nautičkom turizmu u Hrvatskoj, posebno na ovom dijelu Jadrana. U svom prvom izdanju Adriatic Boat Show se potvrdio kao vrlo potreban i izvanredno plodan gradski događaj, nautičko-sajamski spektakl koji je ucrtao Šibenik na nautičku kartu svijeta, te ga pretvorio u nezaobilaznu destinaciju u listopadu svake godine.

sibenik-tourism.hr