×

Šibenik - Nacionalni parkovi

Dalmacija/Split

Šibenik je smješten gotovo na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših kraških rijeka Hrvatske.

Na području Šibensko-kninske županije nalaze se dvanacionalna parka: NP Krka i NP Kornati.

Kornati su najgušća otočka skupina Jadrana s malim poljima, skrovitim oazama krošnjastih borova i maslina, mirnim i zaštićenim uvalama koje posjetiocu pružaju ugodan mir i boravak izvan buke i civilizacije. Nalaze se 35 km od Šibenika.

Otočje se prostire usporedo s Dinarskim gorjem od Dugog otoka do kraja Kurbe Vele i broji 89 otoka, otočića i hridi u dužini od 35 km i širini od oko 13 kilometara. Ime su dobili po najvećem otoku Kornatu. Svoje dane odmora možemo ugodno provesti na jednom od privremeno naseljenih otoka, potpuno sami s morem i maestralom, u društvu ribara i galebova, u ribarskoj kućici ili u svorn šatoru, kao - Robinzoni.

Zbog svoje nenastanjenosti i divljine, netaknute prirode, bizarnosti mikronezijskih pejzaža i izvanredne ljepote prirodnih pojava: zalaza sunca, nevremena itd., Kornati su privlačni za mnogobrojne turiste i značajni za razvitak izletničkog, sportskog i nautičkog turizma.

NP Krka nalazi se 15 km od Šibenika. Park je moguće obilaziti vodenim putem, kolnim cestama i pješice. U Organizaciji NP "Krka" moguće je plovnim putem posjetiti i razgledati Skradinski buk iz Skradina te otok Visovac i Roški slap s pristaništa plovila iznad Skradinskog buka. Razgledavanje Skradinskog buka je kružno. Uživat ćete u šetnji mostićima koji prate formiranje slapova, bogatstvu flore i faune. Za posjetitelje su otvoreni prezentacijski sadržaji: etno zbirka, mlinovi, koš za pranje robe, stupa, tkalački stan, suvenirnica.

sibenik-tourism.hr