×

Split - Manifestacije

Dalmacija/Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj (šire gradsko područje broji više od 200.000 stanovnika), druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika.

Splitsko ljeto umjetnički je festival koji svoju nacionalnu i međunarodnu reputaciju gradi još od polovice 20. stoljeća. Uz Dubrovačke ljetne igre, to je festival s najdužom i najblistavijom tradicijom klasičnog spektra scenskih umjetnosti (opera, drama, balet, koncert...), koji s vremenom širi lepezu zbivanja: od jazz koncerata i flmskih revija, do izložbi, performancea i uličnog kazališta.

Najustrajniji i najjači organizacijski nosilac festivala je HNK Split, nacionalno kazalište koje predstavlja nezaobilazno i ključno mjesto u kulturnom životu Splita, i jednu od najvitalnijih točaka u kazališnom životu cijele Hrvatske. Gradski trgovi: od najvećih Prokurativa, Pjace, Trga Marka Marulića, pa do Carrarine poljane ili pjaceta Varoša, poprišta su ne samo dramskih i pučkih prikazanja nego i raznovrsnih i spontanih okupljanja, od performerskih do onih s klapskim ugođajem.

Marulićevi dani, kulturna manifestacija međunarodnog karaktera posvećena hrvatskoj dramskoj riječi i djelu Marka Marulića. Utemeljena 1991., manifestacija se održava u mjesecu travnju, oko 22. travnja, u spomen na datum kada je Marulić 1501. godine završio pisanje Judite. Manifestaciju čine Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, te znanstveni, književni i nakladnički program. Organizator Festivala je HNK Split. Festival je natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz Hrvatske i svijeta. Osnovno uporište festivala je promicanje suvremene dramske riječi.

U Splitu se od 1996. godine održava Međunarodni festival novog filma. Festival je otvoren za sva nova, kreativna, osobna, eksperimantalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji) svih dužina i žanrova. Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji elektronske slike. U sklopu festivala odvijaju se projekcije odabranih radova, prezentiraju internet projekti, interaktivne instalacije, performansi, posebni programi, te retrospektive domaćih i stranih autora, a tu su i posebni programi koji uključuju predavanja, radionice i prigodne razgovore.

split.hr