×

Split - Što posjetiti?

Dalmacija/Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj (šire gradsko područje broji više od 200.000 stanovnika), druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika.

Onako kako je igrom povijesti značila začetak novog naselja i života grada Dioklecijanova palača i njeni dobro očuvani ostaci i danas čine jezgru grada, središte svih važnijih zbivanja i svakodnevnog života njegovih stanovnika.

Ponosni Splićani za svoj grad najčešće će reći "najlipši na svitu i okolici", a u skladu s tim jedan od najsunčanijih gradova Europe pruža nezaboravan niz slika, dok se ostaci antičke palače skladno miješaju s građevinama iz kasnijih perioda, mediteranskom i suptropskom vegetacijom palmi i agava.

Vječno mladi Split, grad živog mediteranskog temperamenta, ljeti živi još burnije, u mješavini naroda i jezika brojnih putnika koji prolaze ili se zadržavaju u ovoj najvećoj zračnoj i pomorskoj luci istočne obale Jadrana. Onima koji zastanu Split će ponuditi svoju dugu šetnicu uz more, koja počinje na zapadu, u park-šumi Marjan, nastavlja se preko zelenog poluotoka Sustipana, prolazeći uz Rivu omeđenu antičkim zidinama palače i nizom kafića, sve do Bačvica - prirodne pješčane plaže u srcu grada. Danju je to omiljeno igralište za picigin, hrvatski nacionalni sport, a noću omiljeno okupljalište mladih.

Za one željne kulture, nezaobilazna su mjesta unutar palače - ostaci njenih zidina i ulaza, zvonik Svetog Duje, Peristil ili muzej skriven u njenim podrumima. Osim palače, katedrale, splitskih ulica i trgova, muzeja i galerija nedaleko od Splita vrijedi posjetiti i ostatke antičkog grada Salone, srednjovjekovnu tvrđavu Klis koja je štitila grad od osvajača sa sjevera, ili sjesti na trajekt koji će Vas odvesti na neki od srednjodalmatinskih otoka.

Svetac zaštitnik Splita je sveti Dujam (Sveti Duje), biskup Salone, mučenik iz 304. godine, a suzaštitnici su sveti Anastazije (Staš) i blaženi Rajnerije (Arnir). Kao poglavita zaštitnica osobito se štuje i Gospe od Pojišana.

split.hr