×

Starigrad-Paklenica - Atrakcije

Dalmacija/Zadar-Šibenik

Starigrad je naselje i mala luka na obali Velebitskog kanala, smješteno nadomak nacionalnog parka Paklenica, 45km južno od Karlobaga. Podjednako je zanimljiv kupačima i planinarima.

Život mještana Rivijere Paklenica neraskidivo je vezan uz planinu. Velebit skriva mnoge zaseoke na čijim ognjištima možete kušati čari autohtone kuhinje, a u nekima od njih i provesti cijeli odmor u duhu prošlosti.

Povijest je ovdje ostavila mnoge tragove: bogatu ostavštinu predmeta iz antičkog doba, utvrde Paklarić i Večka kula iz doba prodora Turaka, starohrvatsku crkvu Sv. Petra, te mirila, kamena spomen znamenja vezana uz nekadašnje pogrebne običaje lokalnog stanovništva koja su svojevrstan fenomen ovog kraja.

Na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni, nalazi se crkva Sv. Marije - zavjetno svetište u koje se tradicionalno hodočasti u povodu blagdana Velike Gospe 15. kolovoza.

Preporučuje se posjetiti:

- Antičko mjesto Argiruntum (Starigrad-Paklenica)

- Nacionalni park Paklenica (alpinizam, trekking, biking, mauntainbiking, seebajaking, Zrmanja rafting

Baza za izlete aktivnog odmora i posjeta: Np Paklenica, Kornati, Vransko jezero, Cerovačke pećine, Zrmanja, Winetou turizam.

Dodatni sadržaji: U luci na sjevernoj strani, što djelomice zaštićena od bure i juga, se mogu vezati manje jahte. Dubina mora tu je od 2 do 5 metara.

Preporučujemo: Posjet rtu Kula gdje se nalaze ruševine Većke kule, predromaničkoj crkvi sv. Pavla, uvali Rovanjska u blizini gdje se nalazi bazilika sv. Jurja.

Crkva sv. Pavla je srednjovjekovna crkva smještena uz samu Jadransku magistralu između Starigrada i Selina. Oko crkve nalazi se groblje u koje se ukapalo od sredine 13. stoljeća. Sačuvani su upečatljivi nadgrobni spomenici u obliku masivnih kamenih ploča mjestimično ukrašenih jednostavnim, plitkim reljefnim prikazima, koji potiču iz 14-16.stoljeća. Crkva je izgrađena u predromaničkom starohrvatskom stilu, vjerojatno na prijelazu iz IX u X stoljeće. Uz crkvicu se nalazi i manji objekt, za koji se pretpostavlja da je služio kao krstionica.

Etno kuća Marasović se nalazi u starom zaseoku Marasovići prije samog ulaza u Nacionalni park Paklenicu. Etno kuća je obnovljena i preuređena u starinskom stilu od klesanog kamena, a unutrašnjost kuće je namještena restauriranim namještajem.

 

starigrad-paklenica.com