×

Varaždin - Povijest

Središnja Hrvatska

Od svog nastanka, razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas, Varaždin je oduvijek bio grad kojeg su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga. Ovaj osebujan grad smješten na rubu panonske nizine, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, snažno privlači posjetitelje te je oduvijek smatran jednim od najljepših gradova Hrvatske.

Varaždin se kao Garestin spominje 1181., a već je 1209. postao prvi slobodni kraljevski grad u Hrvatskoj. Tom titulom nagradio ga je Hrvatsko - ugarski kralj Andrija II. za vjernost koju su mu Varaždinci iskazali dok je bio u kneginečkom zatočeništvu.

Grad je živio kao političko središte u kom je zasjedao Hrvatski sabor, ali i crkveno jer je u njemu središte imao i Varaždinski arhiđakonat Zagrebačke biskupije. Danas jedan od najprepoznatljivijih gradskih objekata - Stari grad u prošlosti je mijenjao svoje vlasnike: obitelj Celjski, Ungnad te na kraju Erdödy koji su u njemu boravili do 1925. kada je postao Gradski muzej.

Značajno razdoblje u povijesti grada je od 1756. do 1776. kada je Varaždin bio sjedište banske vlasti i generalata te glavni grad Hrvatske. Carica i kraljica Marija Terezija osnovala je u njemu Hrvatsko kraljevsko vijeće - prvu hrvatsku vladu. No, 1776. grad je zadesio veliki požar u kojem je skoro cijeli izgorio.

Danas je Varaždin, s gotovo 50.000 stanovnika, jedan od najrazvijenijih u Republici Hrvatskoj. Gospodarske zone, razvoj malog i srednjeg obrtništva, visokog školstva, kulture, turizma te brojni drugi primjeri pokazuju kako će se Varaždin i dalje uspješno razvijati. Gradovi Montale, Trnava, Ravensburg, Bad Radkersburg, Ptuj, Auxuerre, Zalaegerszeg i Koblenz već su prepoznali Varaždin kao grad partner i grad prijatelj. Vjerujmo kako će i oni koji ga samo jednom posjete u njega uvijek i vraćati.