×

Varaždin - Varaždinski zvonici

Središnja Hrvatska

Od svog nastanka, razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas, Varaždin je oduvijek bio grad kojeg su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga. Ovaj osebujan grad smješten na rubu panonske nizine, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, snažno privlači posjetitelje te je oduvijek smatran jednim od najljepših gradova Hrvatske.

U starogradskoj jezgri Varaždina ima 11 zvonika, 6 crkava i 3 samostana. Toranj Franjevačke crkve, izgrađen 1641, najviši je varaždinski toranj (54,5 m). Zaštitnik grada Varaždina je sv. Nikola.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Varaždinska katedrala - Ranobarokna crkva izgrađena u 17. stoljeću poticajom Gašpara Draškovića čiji se grb i nalazi na kamenom portalu. Nekad je služila Isusovačkom i Pavlinskom redu, a 1997. osnivanjem Varaždinske biskupije postala je Katedralnom crkvom.

Isusovački samostan - Izgrađen krajem 17. stoljeća, nekadašnji samostan isusovaca i kasnije pavlina, zajedno s crkvom, gimnazijom i sjemeništem tvori najvrjedniji kompleks ranobarokne arhitekture u gradu Varaždinu. Danas je u njemu smješten Fakultet organizacije i informatike.

Župna crkva Sv. Nikole - Na mjestu nekadašnje, izgrađena je 1761. ova barokna crkva posvećena zaštitniku grada biskupu Sv. Nikoli. Crkvu je dao izgraditi varaždinski graditelj Matija Mayerhofer, a dovršio je Adam Poch. U gotičkim dijelovima tornja iz 16. stoljeća uzidani su ostaci građevina i grb grada s motivom anđela.

Franjevačka crkva i samostan - Crkva Sv. Ivana Krstitelja - Na mjestu nekadašnje srednjovjekovne crkve ivanovaca podignuta je oko 1650. ova barokna crkva koju je gradio Petar Rabba iz Graza. Toranj izgrađen 1641. najviši je u gradu i iznosi 54,4 m. Dvokatna samostanska zgrada oko središnjeg klaustra izgrađena je u današnjem obliku 1678. godine. Svodovi franjevačke ljekarne u zgradi rezidencije oslikani su freskama pavlina Ivana Rangera 1750. godine.

Uršulinski samostan i crkva Rođenja Isusovog - Na poziv obitelji Drašković 1703. iz Bratislave u Varaždin dolaze sestre uršulinke. Godine 1712. izgradile su jednobrodnu baroknu crkvu, a 1726. dogradile i toranj, jedan od najljepših u gradu. Sredinom 18. stoljeća uršulinke su kupile kuću i zemljište uz crkvu te tamo izgradile samostan, djevojačku školu i konvikt čime su započele odgojno-obrazovnu djelatnost. Crkvu i samostan gradio je Antun Remer, a dogradnju djevojačkog konvikta 1772. izveo je Jakob Erber.

Crkva Sv. Fabijana i Sebastijana - Ovu zavjetnu kapelu pred ulazom u grad podigli su građani grada Varaždina oko 1688. radi zaštite od kuge. Kapelu je 1777. temeljito obnovio Johan Michael Taxner, a današnji oblik dobila je oko 1800. ponovnom pregradnjom i produženjem što je izveo varaždinski majstor Franciscus Lossert.

Crkva Sv. Vida - Prema nekim navodima na ovom mjestu stajala je crkva već u 12. stoljeću, a današnji oblik dobila je polovicom 18. stoljeća. Nakon što je teško stradala u požaru 1776., radove na obnovi izveo je varaždinski graditelj Adam Poch.

Kapucinska crkva - Crkva Presvetog Trojstva - Kapucinski samostan s crkvom izgrađen je 1705. po nacrtima graditelja Valentinianusa. Drveni namještaj u unutrašnjosti djelo je varaždinskih majstora s kraja 18. stoljeća. U samostanskoj knjižnici čuvaju se vrijedne zbirke starih knjiga i rukopisa te djela starije kajkavske književnosti.

tourism-varazdin.hr