×

Velika Gorica - Znamenitosti

Zagreb

Grad Velika Gorica nalazi se 16 km južno od Zagreba i središte je područja od 552 kvadratna kilometra. Područje Grada zahvaća Turopoljsku nizinu, dio Posavine i Vukomeričkih gorica.

Već četrdeset godina Muzej Turopolja nezaobilazna je točka svakome tko želi nešto više saznati o povijesti ovog kraja. Novouređena zgrada smještena u središtu Velike Gorice na istočnom dijelu gradskog parka i sama je dio burne povijesti ovog kraja jer je bila nekadašnja vijećnica Plemenite općine turopoljske sagrađena 1765. godine. Muzej Turopolja je osnovan 1960. godine. U njemu se čuva arheološka, etnografska i kulturno-povijesna građa velikogoričkog područja. Fundus muzeja broji oko 3500 predmeta te preko 20000 fotografija i negativa.

Vrata od Krča jedinstveni su spomenik ljudskom radu, podignut u šumi zvanoj Turopoljski lug. Bogatstvo velikogoričkog kraja – šume, naročito hrasta danas su ostatak samo nepreglednih šuma što su prije više stoljeća bile glavno obilježje ovog područja. Turopoljci su bili prisiljeni krčiti šumu kako bi stvorili više obradive površine i prostora za livade. Nakon jednog takvog krčenja u Turopoljskom lugu koje je trajalo od 1774. do 1779. godine, zemlja je podijeljena na 1600 jednakih parcela prema ovlaštenim pravima. U čast ovom zajedničkom uspjehu na granici krčevine i ostatka šume Turopoljci su podigli tzv. «Vrata od krča» - dva drvena stupa preko kojih je pružena velika greda.

U posavskom selu Šćitarjevu koje se nalazi na desnoj obali Save, 12 km jugoistočno od Zagreba i 8 km od Velike Gorice, iskopine su rimskoga grada Andautonije. Andautonija je bila sagrađena u obliku izduženih šesterokuta s vodovodom i kupalištem u gradu te riječnom lukom na Savi. Propala je nakon seobe naroda. Andautonija je bila sjedište ilirskog plemena Andautonijaca i rimski municipij Gornje Panonije. Smatra se da su odbjegli Andautonijci osnivači današnjeg Zagreba. Arheološki park «Andautonija» u Ščitarjevu, otvoren je 1994. godine.

Stari grad Lukavec prvi put se spominje 1256. godine kao "caput Lukavez", no točna godina kao ni mjesto izgradnje nisu poznati. Prvobitna građevina bila je od drveta sa svrhom utvrde za obranu od Turaka. Godine 1481. utvrda dolazi u ruke medvedgradskog gospodara Ivana Tusza. Od 1749. godine u dvorcu se čuvaju turopoljske povlastice i pečat, opkopi oko grada uređeni su 1762. godine, a odranski župnici služe mise u kapelici sv. Lucije na I. katu. Završetak jurjevskih svečanosti obilježava se paljenjem jurjevskog krijesa pred dvorcem Lukavec.

tzvg.hr