×

Vinkovci - Arhitektura

Slavonija

Vinkovci su riznica raskoši, ljepote i tradicije. U svako godišnje doba naći ćete u ovom lijepom gradu i njegovoj okolici nešto za svoju dušu. Stoga posjetite ovaj slavonski grad bogate turističke ponude.

Vinkovci pripadaju grupi gradova sjevernohrvatskoga područja koji se odlikuju vrlo znakovitim graditeljskim osobitostima. Arhitektonska je struktura grada rezultat povijesnih etapa kroz koje je taj prostor prolazio kao i različitih gospodarskih i graditeljskih utjecaja te ekonomske i financijske snage njegovih stanovnika. Ovo je grad s veoma bogatom graditeljskom baštinom. Vinkovci su danas prostorno veliki grad u čijoj se strukturi uočava nekoliko većih trgova i glavnih, dugih uličnih pravaca koji su bili osnovica urbanog razvitka.

Na isti način Vinkovce obilježava nekoliko većih parkova i zelenih javnih površina, te niz jasno prepoznatljivih planskih suvremenih gradskih četvrti ili naselja. Premda su za vrijeme ratova, posebice Domovinskoga rata, doživjele velika razaranja i oštećenja većina je zgrada spomeničke vrijednosti obnovljena, a središnji dio Vinkovaca čini se ljepšim i uređenijim no ikada ranije. Središnji trg s izrazitim obilježjima baroknog urbanizma i obodnim dijelovima koji ga zatvaraju, predstavlja prostor visoke kulturno-povijesne, urbanističke, arhitektonske, stilske i estetske vrijednosti Vinkovaca. Unutar spomenutoga urbanog sklopa prostire se gradski park koji je nastao za vrijeme općinskoga načelnika Adolfa Albrechta 1868. tako da su na mjestu
vojničkoga ŤParadier platza Ť posađena stabla. U samom središnjem dijelu skoro od nastanka parka nalazi spomenik Svetoga Trojstva.
U vrijeme načelnika Nikole Jankovića park je proširen i uređen u francuskom stilu. Župna je crkva izgrađena 1777. u baroknom stilu, a suvremeni je izgled
dobila početkom 20. stoljeća.

tz-vinkovci.hr