×

Agrokor i Hrvatski Telekom o ulaganjima na konferenciji Infoarene

Danas, 8. prosinca, u hotelu The Regent Esplanade, po prvi puta je održana ICT Investment Arena, u organizaciji Infoarena Grupe i uz partnerstvo Hrvatskog Telekoma, FINA-e, H1 Telekoma, Infinitas grupe, Nexus private equity i Podatkovnog centra Križ (Datacross).
Agrokor i Hrvatski Telekom o ulaganjima na konferenciji Infoarene

Konferencija je bila koncipirana tako da tvrtke iz javnog i privatnog sektora predstave svoj plan ulaganja u ICT sektor za 2012. godinu.

Globalne trendove investicija u ICT u 2012. je predstavio gospodin Ivan Maglić, direktor konzultantske kuće Gartner. Prema istraživanjima iz prethodnih godina, Hrvatska je po ulaganjima u ICT sektor bila pri dnu europske ljestvice. S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, iz Europe dolaze regulatorne smjernice koje bi trebalo primijeniti kako bi se osiguralo plodno tlo za nove strane investicije.

Mirela Šešerko, operativna direktorica Sektora za ICT rješenja za poslovne korisnike HT-a, izjavila je kako je „potreban strateški fokus na visokotehnološke sektore poput ICT-a, koji imaju najveći potencijal rasta, imajući pritom na umu kako je modernizacija telekomunikacijske infrastrukture podloga za omogućavanje naprednih usluga putem mreža novih generacija.“

Na samom događanju se prvi puta javnosti predstavio i novi Podatkovni centar Križ (Datacross), prvi, jedinstveni centar u nizu regionalnih lanaca komercijalnih podatkovnih centara. Krešo Troha, član Uprave, najavio je dovršenje prvog centra u Jastrebarskom sredinom 2012., a početkom 2013. će se otvoriti i drugi centar u Križu.

Agrokor koncern za 2012. godinu planira u ICT sektor uložiti 30 milijuna €, što je predstavio gospodin Mate Krpan, direktor Agrokorove ICT tvrtke mStart. U maloprodaji (Konzum – 18 milijuna €) će se, između ostalog, zamijeniti postojeći sustav za upravljanje robama i unaprijediti centralni informacijski sustav. U tvrtkama koje proizvode hranu i piće će se upgradeati SAP-ovi te implementirati HRMS i ERP-ovi.
 
Katarina Šiber Makar, operativna direktorica Sektora za informacijske i poslovne sustave Hrvatskog Telekoma, je istaknula da osim što će se i dalje raditi na konvergenciji u IT sustavima te virtualizaciji servera i desktopa, proširiti ponudu ICT aplikacija u SaaS modelu, nuditi će se usluge data centra, te će se specijalizirati određena rješenja za pojedine industrije.

Ulaganja FINA-e predstavio je gospodin Ante Šimunović, član Uprave te iznio kako FINA planira investirati oko 13 milijuna € u sektor ICT-a, od čega na software otpada oko 8,5, a na hardware oko 4,4 milijuna €. Planiraju se definirati novi proizvodi, ali i nova tržišta za postojeće proizvode. Predstavio se i e-Račun, novi internetski servis za elektroničku razmjenu računa. U izlaganju Apis IT-a, pomoćnik uprave Zdravko Dragičević je istaknuo da će se investicijski uložiti 25% godišnjih prihoda i da budućnosti javne uprave leži u konsolidiranim registrima, poslovnoj integraciji institucija, te integriranim poslovnim procesima. 

Gospodin Vanja Smokvina, pročelnik Zavoda za informatizaciju Grada Rijeke, predstavio je ulaganja te iznio kako Rijeka od predviđenog proračuna za 2012. godinu (750.000.000 kn) planira u ICT izdvojiti 3,23%.

U usporedbi sa 2011., kada je iz državnog proračuna izdvojeno za eZdravlje samo 0.18%, u 2012. godini će Klinički bolnički centar Zagreb u ICT sektor uložiti oko 6 milijuna kuna više (26.246.400 kn).

Na okruglom stolu sudjelovali su Ivan Skender, operativni direktor Sektora za razvoj proizvoda HT-a, Ante Mandić, predstavnik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Hrvoje Sagrak, predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Nives Sandri, članica Uprave Nokia Siemens Networksa, Vladislav Valiček, direktor Novema i Slavko Vidović, direktor Infodoma,  komentirali su planove ulaganja u ICT u 2012. godini, potencijale društva zasnovanog na novim tehnologijama.