×

Conventa post festum

Trideset i dva hrvatska izlagača sudjelovala su na ovogodišnjoj kongresnoj burzi Conventa u Ljubljani. Prenosimo naše i njihove dojmove s ovog regionalnog eventa.
Conventa post festum

U Ljubljani je prošli tjedan, od 17. do 19. siječnja, održana regionalna kongresno poslovna burza Conventa. Bilo je ovo četvrto izdanje burze u organizaciji Slovenskog kongresnog ureda, na čelu s direktorom Mihom Kovačičem.  

Ovogodišnja Conventa okupila je najveći broj izlagača do sada, a radi se o pružateljima kongresnih usluga te kongresnim uredima i turističkim zajednicama iz regije Jugoistočne Europe. Od ukupno 142 izlagača, najviše ih ove godine bilo iz Slovenije (48%) i Hrvatske (32%), zatim iz Austrije (6%) i Srbije (5%). Hrvatsku su predstavljala trideset dva izlagača: Hrvatski kongresni i insentiv ured, kongresni uredi iz Zagreba, Opatije, Dubrovnika i Rijeke, hoteli i agencije, a hrvatski mediji PoslovniTurizam.com, Turizam Info i Poslovni dnevnik bili su medijski partneri događanja. 

Nešto manji broj hosted buyera nego 2011., njih 245 iz Europe i regije, sudjelovalo je na unaprijed dogovorenim sastancima s izlagačima. Najveći dio činili su kupci iz Velike Britanije i Rusije (16%), zatim Belgije (11%), Nizozemske (10%), Francuske, Austrije i Njemačke (5%). Za dvije grupe buyera organiziran je fam trip u nekoliko hrvatskih destinacija: jedna je grupa posjetila Zagreb i Dubrovnik, a druga Rijeku i Opatiju.

Nulti dan Convente, odnosno 17. siječnja započeo je IMEX-MPI Future Leaders Forumom za studente, buduće profesionalce u turizmu. Prije svečanog otvorenja burze uvodno predavanje je održao „management guru“ Paul Bridle, na temu liderstva u modernim uvjetima poslovanja, a održan je i panel o aktualnim događanjima na svjetskom kongresnom tržištu.

Dva radna dana obilježena su brojnim sastancima izlagača i hosted buyera. Nekoliko hrvatskih izlagača otkrilo nam je svoje dojmove:

Jelena Zrilić, Falkensteiner Hotels & Residences

Ovogodišnjom Conventom smo izuzetno zadovoljni te ćemo sigurno prisustvovati i sljedeće godine. Sam pristup prema izlagačima tijekom prijava na sajam kao i uputa od strane organizatora je bio profesionalan i jednostavan. Naime, s obzirom da je kod sajmova jedna od najbitnih stvari dogovaranje sastanaka s kupcima, u potpunosti nam je odgovarao online pristup dogovaranja sastanaka pri čemu smo kao izlagači sami  birali s kime dogovoriti sastanak, temu samog sastanka, vrijeme trajanja sastanka  i sl. O realizaciji određenih upita i eventualne suradnje s kupcima ovisi još mnogo toga (destinacija, cijena, dostupnost...), no svakako smo zadovoljni iskazanim interesom kupaca za naše hrvatske destinacije, posebno za naš novootvoreni Falkensteiner Hotel Iadera.

Hrvoje Hudoletnjak, Bluesun Hotels&Resorts

Općenito, zadovoljni smo sajmom; odradili smo dvadesetak sastanaka u dva dana, što je vrlo dobro. Iako konkretnih upita nije bilo, najviše smo razgovarali o potencijalnim skupovima koji bi se tek mogli realizirati, s prosječno 50- 60 sudionika. Svakako ćemo biti s njima u kontaktu i pokušati ostvariti buduću suradnju. Najviše je interesa bilo za hotel Elaphusa u Bolu (izvrsne plaže), hotel Alan u Starigradu Paklenici (blizina četiri nacionalna parka), i hotel Kaj u Mariji Bistrici (hodočasnički centar).

Nakon prvog radnog dana, u Cankarjevom domu održana je svečana ceremonija, na kojoj je predstavljen slovenski grad Idrija, s modnom revijom i motivima nadaleko poznate čipke, a svoja gastronomska umijeća predstavile su catering kuće Jezeršek i Vivo Catering. U sklopu večeri dodijeljene su nagrade Meetings Star i Conventa Hall of Fame. Meetings Star priznanja primili su Miloš Milovanović iz Kongresnog ureda Srbije, Daniela Kos u ime projekta PoslovniTurizam.com, Anže Čokl iz Bohinj Par Eko Hotela te Jure Jezeršek u ime obiteljskog Cateringa Jezeršek. Nagrada Conventa Hall of fame je otišla u ruke Bogdana Lipovšeka, direktora ljubljanskih hotela Union i Lev. Nakon svečane ceremonije organizatori su u klubu Cankarjeva doma priredili odličan party, a fotografije možete pogledati ovdje.

Na kraju, treba pohvaliti Conventin koncept održivosti, a koji je nedavno dobio i nagradu na EIBTM-u u Barceloni. Štandovi na Conventi izrađeni su od drvenih sanduka od prirodnog drva bora, a na ovogodišnjoj Conventi upotrijebljeni su po trinaesti put. Ovakva praksa održivog razvoja daje dodatnu vrijednost sudionicima burze, ali i lokalnoj zajednici. Osim drvenih sanduka, organizatori su sudionike poticali da koriste stepenice umjesto lifta u Cankarjevom domu, Vivo catering služio je domaću hranu lokalnih proizvođača, a službeni hoteli sajma također su sudjelovali u smanjenju potrošnje energije te očuvanju okoliša.